Pełnia smaku, pełnia szczęścia: książka Toma Kerridge’a „Dieta szczęścia” już jest! [RECENZJA]
Jesień, pora pełna smaków, ale i czas powrotu do kuchni po lecie, kiedy uprawiamy slow life w towarzystwie przyjaciół, na łonie natury. A przed nami okres szarości za oknem… Czy nie pora na dietę, która dostarczy nam przyjemności i rozproszy mgły? Wydawnictwo Zwierciadło przygotowało na jesień polskie wydanie książki znanego szefa kuchni, Toma Kerridge’a pod tytułem „Dieta szczęścia”. O diecie dopaminowej sam autor mówi tutaj.
Najważniejszym pojęciem i kluczem do tej diety jest dopamina. To kluczowa substancja chemiczna, towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności naszego mózgu. Kiedy doświadczamy przyjemności, czy to z powodu jedzenia, śmiechu, seksu, alkoholu czy hazardu, w mózgu wytwarza się dopamina. Istnieją badania, które wskazują, że niski poziom dopaminy prowadzi do obniżenia motywacji, letargu i apatii, a nawet depresji.
Dieta dopaminowa oparta jest o produkty, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Odchudzanie staje się po prostu... przyjemne.
Jak bardzo przyjemne jest dieta szczęścia, można sprawdzić tutaj: Zupa ze szpinaku, boczku i mięty - przepis Toma Kerridge'a
Jej twórca, Tom Kerridge od wielu lat zmagał się ze zbędnymi kilogramami, ale kiedy wskazówka wagi przed 40. urodzinami pokazała 190 kg, autor postanowił rozprawić się z nadwagą. Jednocześnie wiedział, że osiągnie cel tylko wówczas, gdy uda się mu wprowadzić trwałe zmiany i jeśli zachowa to co, w jedzeniu ceni najbardziej: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje.
Tak narodziła się jego autorska dieta dopaminowa. A zapisem jej idei jest książka Dieta szczęścia, zaś wykładnikiem - autorski program dla telewizji BBC Tom Kerridge: Lose Weight For Good. Nikt też nie ma wątpliwości, że to działa. Wizytówka to nowa sylwetka - Tom Kerridge stracił ponad 70 kg i utrzymuje tę wagę.
Tom Kerridge – popularny w Wielkiej Brytanii mistrz kulinarny. Pracował w wielu restauracjach, a w 2005 roku otworzył pub Hand & Flowers i ciągu roku zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin. W roku 2012 do pierwszej gwiazdki dołączyła druga.Jest gwiazdą wielu programów kulinarnych – w tym formatów autorskich. Autor popularnych w Wielkiej Brytanii książek.
Data premiery książki: 27 września 2017.