Nowoczesne ekspresy przelewowe: metoda drip powraca
Kawa przelewowa, zwana z angielska drip, powróciła do łask. Jeśli macie czas i cierpliwość, to powolna metoda drip jest dla was. Jeśli jednak jesteście dość niecierpliwi, a marzą wam się pachnące kawą poranki, to kupcie elektryczny ekspres przelewowy. Wybór jest duży. Od ekspresów za przysłowiowe grosze, do inteligentnych maszyn, zaspokajających nasze wybujałe kawowe fantazje. Mnie osobiście spodobały się dwa modele warte chwili uwagi. Polecamy również: Jak zaparzyć kawę metodą drip? Sposoby parzenia kawy metodą przelewową
Spis treści
Dla rodziny
Pierwszy z nich to ekspres przelewowy EKF7800 Electrolux. Rodzinny model, dostarczający kawę na cały poranek. Szklany dzbanek może pomieścić aż 12 filiżanek kawy. Wyposażony jest w funkcję Auto-Start w zakresie 24 godzin, co oznacza, że możecie zaplanować czas rozpoczęcia parzenia kawy. Ekspres został wyposażony w system AromaStrength™ co umożliwia automatyczne dostosowanie mocy naparu do waszych upodobań. Wystarczy nacisnąć przycisk i wybrać mocniejszą kawę na pracowity poranek lub łagodną na leniwe popołudnie. Ekspres ma wbudowany system filtracji wody PureAdvantage™. Można go wymieniać, co znacząco przedłuża żywotność urządzenia i jego przydatność przez wiele lat. Duży, wyjmowany zbiornik na wodę jest niezwykle łatwy w obsłudze i w utrzymaniu w czystości. Spory wyświetlacz LCD HighContrast™ ułatwia parzenie kawy, a do tego wybierania funkcji jest niezwykle intuicyjne.
Dla wymagających
Drugi champion w kategorii ekspresów przelewowych to właściwie seria czterech maszyn Grind&Brew od Philipsa. Nazwa mówi sama za siebie, grind and brew to po angielsku "mieli i parzy".
Wbudowany w młynek zapewnia świeżo zmieloną kawę tuż przed parzeniem. To niewątpliwie jego najważniejsza zaleta. Ale są i inne. Ekspres jest wyposażony w młynek z żarnami stożkowymi, który zapewnia optymalny stopień zmielenia i najlepszy smak. Wybierając między dziewięcioma ustawieniami grubości mielenia ziaren, można dostosować smak kawy do własnych upodobań. Można wybrać drobne mielenie w celu uzyskania mocniejszego smaku kawy lub grube mielenie, aby uzyskać delikatny smak kawy przelewowej. Podwójny pojemnik na świeże ziarna pozwala przechowywać dwa rodzaje ziaren kawy. Dzięki temu można wybierać między dwoma rodzajami ziaren kawy lub stworzyć z nich własną mieszankę. Zamiast ziaren możesz użyć również kawy mielonej, wyłączając uprzednio młynek. Pamiętacie zapewne, że w prostych modelach ekspresów przelewowych, pierwsza filiżanka nieco się różni w smaku od ostatniej kropli z tego samego parzenia. Dysza zamontowana w dzbanku ekspresu Philipsa równomiernie miesza spływającą kawę, aby zapewnić jej optymalny, jednolity aromat od pierwszej do ostatniej filiżanki. Bardzo ekonomicznym rozwiązaniem jest regulowany czas utrzymywania temperatury kawy — od 10 minut do 2 godzin. Pozwala to określić, jak długo kawa ma być gorąca po zaparzeniu. Jest też zegar, który pozwala ustawić czas, aby dzbanek świeżej kawy został zaparzony o wybranej porze.