Martini Bitter - polska premiera włoskiego aperitifu
Martini Riserva Speciale Bitter to nowy produkt, który właśnie trafił na sklepowe półki. Gorzkie Maritini Bitter nadaje charakterystyczną goryczkę kultowym włoskim koktajlom Negroni i Americano. Oba koktajle zrobiły światową karierę, dzięki wyrafinowanej włoskiej sztuce komponowania goryczy, aby życie stało się słodsze. Pierwszą recepturę martini Bitter opracował w 1872 roku Luigi Rossi, jeden z założycieli Martini. Nowe Martini Bitter smakuje doskonale, wynosząc na wyżyny klasyczne włoskie koktajle. To także świetny pomysł na prezent.
Spis treści
Rubinowy blask goryczy
Specyficzny odcień rubinowej czerwieni nadają Martini Riserva Speciale Bitter naturlane składniki zgodnie z oryginalną recpeturą z 1872. Wszystkie składniki używane w produkcji Martini Bitter są w stu procentach naturalne. Do przygotowania purpurowego, wytrawnego Martini Riserva Speciale Bitter wykorzystuje się 20 ziół oraz przyprawy korzenne. W tym trzy niezwykle rzadkie i unikalne: szafran, korę krocienia oraz angosturę.
W skład Martini Bitter wchodzi bylica pochodząca z lokalnych upraw we włoskiej Pancalieri. To ona nadaje gorzko-ziołowy charakter trunku. Krocień uprawiany w Afryce pomaga osiągnąć pełnię doznań. Natomiast szafran nadaje całości egzotyczny, niezwykle aromatyczny charakter. Użyta do kompozycji angostura pogłębia złożoności gorzkiego smaku Martini Bitter. To nie jest zwykła gorycz, to gorzki poemat pobudzający nasz zmysł smaku.
Sztukę gorzkiego aperitifu w stylu Bitter, czyli skomponowania pełnego oraz zrównoważonego doznania goryczy, osiągnął mistrz zielarstwa Ivano Tonutti, który tak charakteryzuje swoje dzieło: „[To] powoli narastające warstwy rozmaitej ziołowej goryczy, jedna po drugiej, składają się na znacznie bogatsze zestawienie”. Zainspirowani oryginalnym przepisem z 1872 - Giuseppe Musso i Ivan Tonutti - doświadczeni master blenderzy i ósma generacja mistrzów Martini, własnoręcznie opracowali recepturę, dzięki której można poczuć najwyższej jakości doznanie Martini Riserva Speciale Bitter. Wszystko po to by kultowy koktajl Negroni stał się smakowym spełnieniem marzeń. By stał się Martini Negroni.
Jak zrobić włoskie koktajle?
Martini Bitter doskonale smakuje podany tylko z kostkami lodu, zaostrzając apetyt przed ucztą włoskich smaków. Jest jednak przede wszystkim podstawą klasycznych koktajli z włoskim rodowodem.
Klasyczny koktajl Negroni powstał we Florencji we Włoszech w roku 1919 w Cafe Casoni. Koktajl Negroni nie wymaga shakera. Wszystko wlewa się do szklanki w równych porcjach, po kolei: jedna część słodkiego wermutu Martini Riserva Rubino, jedna część Martini Riserva Bitter oraz jedna część londyńskiego Ginu Bombay Sapphire. Do tego kilka kostek lodu i plasterek pomarańczy. Wystarczy zamieszać łyżeczką i gotowe. Negroni można podać przed kolacją lub jak drink w trakcie przyjęcia.
Kultowy koktajl Americano, rozsławiony w jazzujących latach 50. XX w., to w równych częściach: Martini Riserva Bitter, Martini Riserva Rubino, woda gazowana oraz limonka dla podkreślenia smaku.
Polską premierę Martini Bitter uświetnił doskonały Sbagliato, gdzie słodki i gorzki nalew zmieszano z dodającym mu animuszu winem musującym. Do Martini Sbagliato potrzebne będą w równych częściach: Martini Riserva Rubino, Martini Riserva Bitter, Martini Prosecco oraz plasterek pomarańczy.
Dbałość o tradycję
Martini Riserva Speciale Bitter to jedyny Bitter leżakujący w tradycyjnych dębowych beczkach Tino z Piemontu, zgodnie z uświęconymi tradycją metodami regionalnymi. Te same beczki używane są do leżakowania roślinnych ekstraktów vermutu Martini Riserva Speciale.
Twórcy Martini Bitter wierzą, że nowy aperitif podniesie jakość klasycznych koktajli. I jednocześnie przypominają, że ta włoska specjalność pochodzi z Turynu, miasta w którym rozpoczęła się cała historia.