Konopie z otrębami lnianymi – nowe źródło energii!
Konopie znane są prawie od „zarania dziejów”. W starożytnych Chinach uważane za jedną z pięciu świętych roślin, ze względu na swoje niezwykle, wszechstronne właściwości i możliwości wykorzystania. Cannabis sativa, bo tak brzmi łacińska nazwa konopi, była najczęściej uprawianą rośliną naszej planety, oraz źródłem tysięcy produktów. Z poszczególnych części konopi wytwarzano: włókno na tkaniny, olej opałowy, papier oraz leki.
Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze konopie były jednym z bardziej cenionych produktów spożywczych, stanowiły cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, lepszego niż soja i porównywalnego do mięsa. Niestety minione stulecie nie było zbyt przychylne dla tej rośliny. Stało się to za sprawą nielegalnej odmiany konopi indyjskich, która ma działanie narkotyczne.
Ustawy do spraw zwalczania narkomani doprowadziły do tego, że także konopie przemysłowe, które są w pełni legalne okryły się złą sławą, co doprowadziło praktycznie do zaprzestania ich uprawy. Na szczęście aktualne trendy zarówno w zdrowym odżywianiu jak i farmacji oraz kosmetologii wskazują na to, że uda się odczarować dotychczasowy wizerunek konopi, które na nowo zaczynają zyskiwać rzesze zwolenników.
Konopie z otrębami lnianymi: niezwykłe bogactwo nasion
Wysokobiałkowa konopie - nasiona konopi zaliczane są do tzw. żywności super foods. Miano to zyskały ze względu na wysoką zawartość oraz idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3 oraz aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego są także bogatym źródłem witamin i minerałów.
Nasiona konopi przemysłowych zawierają spore ilości witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu oraz magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości. Białko zawarte w nasionach jest porównywalne do białek zwierzęcych, ale nie dostarcza złego cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Dobroczynny len: nasiona lnu mają niesamowicie pozytywny wpływ na strukturę naszego przewodu pokarmowego. Działają osłonowo na żołądek oraz jelita, a także regulują ich pracę. Otręby wspomagają odchudzanie i utrzymanie prawidłowej wagi.
Len dodatkowo wspiera kondycję skóry, włosów oraz paznokci. W naturalny sposób poprawia samopoczucie. Otręby lniane odznaczają się również wysoką zawartością błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, żelaza, magnezu, cynku. Zawierają także lekkostrawne białko bogate w aminokwasy.
Firma Melvit połączyła ze sobą te dwa niesamowicie bogate odżywczo rodzaje nasion i stworzyła wyjątkową i jedyną taką na rynku mieszankę konopi z otrębami lnianymi. Konopie z otrębami lnianymi to kolejny produkt należący do linii Super foods. Mieszanka ma lekko orzechowy przyjemny smak, który sprawia, że każda potrawa z jej dodatkiem smakuje lepiej. Konopie z otrębami lnianymi regularnie stosowane w codziennej diecie pomagają w podniesieniu wytrzymałości fizycznej i zamianie nadmiaru tkanki tłuszczowej w wymarzoną masę mięśniową. Wysoka zawartość białka sprawia, że produkt spożywany jako dodatek do posiłków na długo zapewnia nam uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty na podjadanie niezdrowych przekąsek.
Sposób podania: Mieszankę można stosować do jogurtów, płatków śniadaniowych, koktajli owocowych oraz sałatek, doskonale sprawdza się także jako panierka do mięsa, ryb itp oraz można ich używać jako dodatek do pieczywa własnej produkcji.