Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?
Dwanaście potraw to nieodłączny element świąt. Przedświąteczne zakupy dokonywane z dużym wyprzedzeniem oznaczają, że musimy odpowiednio zadbać o właściwe przechowywanie żywności. Temat ten staje się szczególnie istotny przed świętami oraz zaraz po nich, kiedy zostaje nam mnóstwo jedzenia do zagospodarowania. Dzięki innowacyjnym technologiom zastosowanym w nowoczesnych chłodziarko-zamrażarkach, możemy je przechować znacznie dłużej. Wystarczy pamiętać o jednej prostej zasadzie – produkty wymagają różnej temperatury i innej wilgotności podczas przechowywania. Przeczytaj koniecznie: Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe
Spis treści
Co i gdzie przechowywać w chłodziarce?
Barszcz czerwony – na górnej półce. Najwyższa temperatura panuje na górnych półkach. Zaleca się przechowywanie tam produktów, które dobrze się czują w wyższej temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowe potrawy. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które mają wysoką wytrzymałość na obciążenia, nawet do 30 kg.
Bigos świąteczny – na środkowej półce Na środkowych półkach należy umieszczać te produkty, które mają dłuższy termin przydatności. Należą do nich wszelkiego rodzaju sery, pokrojona wędlina lub boczek. Wędzony boczek wraz z rozmarynem z pewnością podkreśli aromat i smak świątecznego bigosu.
Śledzie do przygotowania sałatki – najniższa półka. W chłodziarce najchłodniej jest na najniższych półkach. Powinno się w tym miejscu umieszczać produkty, które potrzebują niskiej temperatury do zachowania świeżości, takie jak ryby i mięso. Warto zadbać o odpowiedni pojemnik, by żywność zachowała cenne wartości odżywcze i nie traciła apetycznego wyglądu.
Warzywa i owoce z których przyrządzimy świąteczne specjały – w szufladach. W dolnych szufladach, gdzie temperatura jest zbliżona do 8 st. C, ale jest większa wilgotność, panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Pietruszka, marchewka, seler są niezbędnym składnikiem sosu warzywnego, czyli nieodzownego towarzysza ryby po grecku. Pomarańcze, których aromat przywołuje atmosferę świąt, możemy wykorzystać jako niezastąpiony składnik tradycyjnej kutii.
Co, gdzie i jak długo przechowywać w zamrażarce?
Po świętach zawsze zostaje nadmiar jedzenia. Dlatego też mrożenie gotowych potraw to doskonały sposób zachowania ich walorów smakowych oraz odżywczych. Na co przede wszystkim należy zwrócić uwagę podczas zamrażania?
„Ważne jest szybkie schłodzenie. Jednorazowe włożenie większej ilości produktów do zamrażalnika sprawa, że temperatura podnosi się, co wpływa także na pozostałe produkty. Funkcja szybkiego chłodzenia pozwala na gwałtowne obniżenie temperatury i szybkie zamrożenie.” - podkreśla Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr.
Pierogi z kapustą i grzybami – zamrożone do 12 miesięcy. Do strunowych woreczków najlepiej włożyć mniejsze porcje pierogów, które można po jakimś czasie rozmrażać, nie tracąc przy tym ich smaku i aromatu. Po podgrzaniu pierogi smakują jeszcze lepiej niż w święta, o czym doskonale wiedzą miłośnicy tych tradycyjnych dań.
Makowce – zamrożone do 3 miesięcy. Świąteczne wypieki z powodzeniem można zamrażać i delektować się nimi już po świętach.
Długotrwałą świeżości zapewnia chłodziarko-zamrażarka Liebherr DNml 43x13 Comfort – cena cennikowa brutto 1 799 zł. Rozwiązanie Vario Space pozwala stworzyć wnętrze dopasowane do indywidualnych potrzeb - szklane płyty oddzielające można z łatwością wyjmować tworząc miejsce na największe przygotowane przez nas specjały.