Jak mądrze wykorzystać promocje na jedzenie?
Wydatki na jedzenie to większa część domowego budżetu. Dlatego promocje na jedzenie to szansa na kupienie większej ilości dobrej jakości jedzenia po niższej cenie. Szukamy promocji, korzystamy z promocji i cieszymy się, gdy uda się nam kupić taniej. Przecież każdy chce zaoszczędzić. Jak jednak mądrze wykorzystać promocje na żywność? Podpowiadamy, jak ułatwić sobie życie, mniej wydawać i wyrzucać.
Spis treści
- Planowanie to podstawa
- Lista zakupów
- Nigdy „na głodnego”
- Odpowiednie ilości, czyli jakie?
- Termin ważności
- Priorytet pierwszeństwa
Planowanie to podstawa
Przed zakupami dobrze jest zastanowić się, co będziemy gotować w najbliższych dniach. Warto zajrzeć do szafki, spiżarki, lodówki i zamrażarki. Przegląd zapasów pozwoli zaplanować nam posiłki, które przygotujemy z tego, co już posiadamy. Stan naszej spiżarni pozwoli nam lepiej zaplanować zakupy. Przeglądając lodówkę, czy zamrażarkę nie tylko ustalimy, co już mamy, ale także ile mamy wolnego miejsca na towary promocyjne.
Sprawdźmy także terminy ważności produktów, które już mamy.
Przed zaplanowaniem zakupów zastanówmy się, czy będziemy jeść w domu, czy poza domem? Czy będziemy mieć gości? A jeśli już, to ilu? Musimy także odpowiedzieć sobie na pytanie: co ugotujemy, co już gotowaliśmy, czym chcielibyśmy urozmaicić nasz jadłospis?
Lista zakupów
Lista zakupów powinna uwzględniać nasz tygodniowy jadłospis. Nie trzeba przygotowywać rygorystycznego planu żywieniowego, ale warto uwzględnić w nim, że jeśli w poniedziałek gotujemy większą ilość rosołu, to na tym rosole we wtorek możemy zrobić zupę pomidorową, a część zamrozić na potrawkę w czwartek, którą przygotujemy z zamrożonych resztek pieczonego kurczaka i mrożonych warzyw.
Współczesne tempo życia powoduje, że na duże zakupy żywności wybieramy się raz w tygodniu. Dlatego dobrze jest ustalić jadłospis na tydzień i sporządzić listę zakupów na kartce, której konsekwentnie będziesz trzymać się w sklepie. W planowaniu zakupów pomocne będą gazetki promocyjne, które dostępne są z dużym wyprzedzeniem we wszystkich popularnych sklepach.
Zakupy należy ustalać ze wszystkimi domownikami. Pozwólcie dzieciom decydować jakie warzywa chcą kupić, albo jakie mięso. Zazwyczaj taka deklaracja zobowiązuje dziecko do zjedzenia wybranego produktu.
Tworząc listę zakupów trzeba również uwzględnić, czy skorzystanie z promocji nie pociąga za sobą konieczności szybkiego przetworzenia zakupów i czy będziemy mieli na to czas.
Nigdy „na głodnego”
Nigdy nie należy kupować „na głodnego”. Na widok jedzenia wzrasta gwałtownie uczucie głodu i wywołuje w nas chęć ładowania do zakupowego koszyka dużych ilości (niekoniecznie potrzebnych) produktów spożywczych. Dlatego przed zakupami warto zjeść coś porządnego.
Odpowiednie ilości, czyli jakie?
Starajmy się kupować produkty na wagę, a nie pakowane, to pomoże lepiej kontrolować i dostosować kupowaną ilość do realnych potrzeb. Na przykład warzyw, czy owoców. Ale także słodyczy.
W większości popularnych sklepów żywność, szczególnie mięso, paczkowana jest w porcje dla czteroosobowej rodziny. To ułatwia planowanie.
W przypadku mrożonek z warzyw i owoców, lepiej jest kupować większe opakowania i korzystać z nich w miarę potrzeby, resztę zamknąć klipsem i przechować w zamrażarce.
Termin ważności
Podczas zakupów czytajmy dokładnie etykiety i zwracajmy uwagę na termin ważności produktu. Produkty krótkotrwałe należy zjeść od razu, a jeśli ich cena jest wyjątkowo atrakcyjna, to można kupić na zapas, ale niezwłocznie trzeba je zamrozić. Trzeba też sobie odpowiedzieć na pytanie, czy dany produkt można mrozić (np. sałaty nie da się mrozić, bez utraty jej właściwości), a jeśli tak, to jak długo można przechowywać go w zamrażarce.
Więcej tutaj: Jak długo można przechowywać żywność w zamrażarce?
oraz Jak zamrażać mięso i jak długo przechowywać mięso w zamrażalniku?
Priorytet pierwszeństwa
Na koniec, w domu segregujemy żywność na to co do lodówki, co do zamrażarki, a co do natychmiastowego zjedzenia lub przetworzenia. Na tym etapie warto wytypować produkty, które powinny zostać zjedzone w pierwszej kolejności. Dobrze jest trzymać je w jednym miejscu, w lodówce. Warto też ustalić ze wszystkimi domownikami, że nie otwieramy kolejnych produktów, dopóki te nie zostaną zjedzone w pierwszej kolejności. W ten sposób unikniemy wyrzucania żywności szybko psującej się, z krótkim terminem do spożycia.