Jak długo można przechowywać żywność?
Jak długo można przechowywać żywność? Ile razy zadałeś sobie to pytanie? Zaglądasz do spiżarni lub piwnicy, a tam... konfitury z etykietką "2008 rok" i nalewki "rocznik 2006". Nadają się jeszcze do spożycia czy już nie? Czas rozwiać wątpliwości.
Każdy z produktów żywnościowych ma inny termin przydatności do spożycia. Ile można przechowywać dżemy, a ile nalewki czy konserwy, aby były smaczne i zdrowe?Zaprawy (marynaty, kompoty, dżemy) – najlepiej spożyć w ciągu 12 miesięcy od daty ich przyrządzenia. Po tym czasie mogą stracić walory smakowe lub ładny kolor. Suszone warzywa i owoce – należy przechowywać w spiżarni maksymalnie rok. W międzyczasie warto upewniać się, czy nie dostała się do nich wilgoć ani insekty. Dlatego najlepsze do ich przechowywania będą szczelnie zamykane pojemniki, szklane lub z tworzyw sztucznych z atestem pozwalającym na przechowywanie żywności.Kasze, mąki, makarony, cukier – przechowuj w spiżarni do 6 miesięcy. Pamiętaj, by chronić żywność przed wilgocią, słońcem i szkodnikami. Używaj więc szczelnie zamykanych naczyń przeznaczonych do kontaktu z żywnością - mogą to być plastikowe lub szklane pojemniki. Konserwy – trzymaj w spiżarni przez 6–10 miesięcy. Sprawdzaj, czy nie mają wzdętych denek i czy nie rdzewieją. Masło, jajka – zachowują świeżość przez 6–10 dni. Przechowuj je w chłodzie. Nalewki i wina – nadają się do spożycia nawet po kilkunastu latach.