Jak długo przechowywać żywność po otwarciu?
Sporo produktów spożywczych ma długi okres przydatności do spożycia. Warunek – muszą być szczelnie zapakowane. Jeżeli tylko dostanie się do nich powietrze, trzeba je szybko wykorzystać. Zobacz, jak długo możesz przechowywać żywność w lodówce - mleko, wodę czy owoce z puszki - po otwarciu opakowania?
Jak długo i w jaki sposób przechowywać otwartą żywność?
Mleko UHT musisz zużyć w ciągu 48 godz. Należy je przechowywać w lodówce, a karton powinien być zamknięty, by nie pochłaniał zapachów.
Majonez po otwarciu może stać w lodówce około 14 dni. Po tym czasie olej oddziela się od emulsji i może zmienić smak produktu. Słoik majonezu trzymany w lodówce powinien być szczelnie zakręcony.
Woda w butelkach powinna zostać wypita w ciągu 48 godz. Po tym czasie przed spożyciem należy ją przegotować. Można ją też stosować do przygotowania zup lub sosów. Wodę możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, jednak ryzyko rozwoju drobnoustrojów skłania do przechowywania jej w lodówce.
Przetwory w słoikach mogą po otwarciu stać przez kilka dni, maksymalnie do tygodnia. Można je zalać cienką warstwą oleju, która je zakonserwuje do kolejnego użycia. Wszelkie przetwory w słoikach po otwarciu przechowuj w lodówce, szczelnie zakręcone. W temperaturze pokojowej szybko będą pleśniały.
Oliwa z oliwek może być przechowywana przez około 3 miesiące po otwarciu. Jeżeli pojawią się w niej pomarańczowe stróżki, oznacza to, że zjełczała. Oliwę przechowuj w ciemnej butelce (zazwyczaj oryginalne opakowanie oliwy jest wykonane z ciemnego szkła), w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Nie musisz jej trzymać w lodówce, bo pod wpływem niskich temperatur mętnieje i gęstnieje, nie zmienia to jednak jej walorów odżywczych i kulinarnych.
Owoce i warzywa z puszki musisz zjeść w ciągu 48 godz. Pamiętaj, aby nigdy nie przechowywać ich w oryginalnych opakowaniach. Owoce i warzywa przełóż z puszki do słoika lub plastikowego pojemnika wraz zalewą, w której były, i schowaj do lodówki.