Groch ceramiczny: gdzie kupić ceramiczne kuleczki do pieczenia? Ile kosztują?

2016-10-24 10:13

Groch ceramiczny, czyli kulki ceramiczne do pieczenia, to rzecz, którą w kuchni powinien mieć każdy miłośnik wypieków. Pomaga upiec idealnie równą tartę czy kruche ciasto, nie pozostawia żadnego zapachu i można z niego korzystać wielokrotnie! Sprawdź, gdzie kupić kuleczki ceramiczne do pieczenia i ile kosztują.

ceramiczny-groch-gdzie-kupic-ile-kosztuje.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Groch ceramiczny to kulki do pieczenia, które przydają się zwłaszcza przy tartach

Spis treści

  1. Ile kosztuje groch ceramiczny?
  2. Gdzie kupić ceramiczne kulki do pieczenia?

Groch ceramiczny cieszy się coraz większą popularnością. To nic innego jak ceramiczne kulki do pieczenia, które wysypuje się na kruche ciasto w celu uniknięcia pęknięć czy wybrzuszeń. Dzięki niemu można upiec idealnie gładkie tarty czy kruche ciasta – nie dziwi więc, że po groch ceramiczny sięga coraz więcej osób.

Ile kosztuje groch ceramiczny?

Ceramiczny groch to nieduży wydatek, oscylujący w granicach kilkudziesięciu złotych. Inwestycja ta jednak szybko się zwraca, ponieważ można korzystać z niego wielokrotnie.  Kulek nie wysypujemy bezpośrednio na ciasto, ale na papier do pieczenia, dzięki czemu się nie brudzą. Po wyjęciu wypieku z piekarnika wystarczy przemyć groch ceramiczny wodą i schować.

Gdzie kupić ceramiczne kulki do pieczenia?

Groch ceramiczny można kupić w sklepach internetowych (np. na Aledobre.pl czy Redmug.pl) oraz na Allegro. 60 kulek można kupić już za 39,90 zł. Ceny rosną w zależności od liczby kulek w słoiku i mogą sięgać nawet 79,90 zł. Jeśli macie niedużą rodzinę, spokojnie powinno wystarczyć 60 kulek. Przy użyciu tylu ziarenek grochu upieczecie tartę o średnicy 28 cm, a więc całkiem pokaźne ciasto. 60 kulek grochu ceramicznego wystarczy również na kilkanaście tartaletek.

Warto zainwestować w ceramiczny groch, ponieważ jest on doskonałą alternatywą dla fasoli czy zwykłego grochu. Ceramiczne kulki nie pozostawiają żadnego zapachu, nie trzeba się więc obawiać, że pyszna tarta przesiąknie nieprzyjemną wonią.