Frytkownica a tradycyjne metody smażenia: co jest lepsze i dlaczego?

2016-11-03 10:56

Zastanawiasz się nad kupnem frytkownicy, ale nie masz do końca pewności? Radzimy, komu opłaca się kupno frytkownicy i do czego możesz jej używać. Porównujemy też tradycyjne metody smażenia z przyrządzaniem dań we frytkownicy.

frytkownica_a_tradycyjne_metody_smazenia.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jeżeli nie lubisz smażonych dań, wystrzegasz się cholesterolu bądź rzadko zdarza Ci się coś smażyć, pozostań przy zwykłej patelni, gdyż frytkownica może okazać się nieopłacalna

Spis treści

  1. Frytkownica kontra tradycyjne metody smażenia
  2. Jaki olej do frytkownicy? Olej kontra frytura
  3. Frytkownica to nie tylko frytki: co przyrządzić we frytkownicy?

Frytkownica kontra tradycyjne metody smażenia

Zdania na temat tego, co jest korzystniejsze: frytkownica czy tradycyjne metody smażenia, są dość mocno podzielone. Prawdopodobną przyczyną takiego stanu rzeczy jest częstotliwość smażenia oraz liczba członków rodziny, których trzeba nakarmić. Jeżeli domownicy uwielbiają smażone dania i nie są w stanie sobie odmówić różnego rodzaju fast foodów, to frytkownica będzie doskonałym ułatwieniem. Dzięki niej można kontrolować ilości spożywanych "niezdrowych potraw" oraz to, na jakim oleju są one smażone oraz najważniejsze: co ile olej ten jest wymieniany.

Jaki olej do frytkownicy? Olej kontra frytura

Średnia frytkownica jest w stanie pomieścić około 3 l oleju. Tym, którzy smażą często i wydają majątek na olej do frytkownicy, polecamy wykorzystanie frytury, która mimo że jest droższa od zwykłego oleju, to i tak w efekcie wychodzi na korzyść kupującego. Można mianowicie na jednej turze smażyć kilkakrotnie więcej dań niż na oleju zwykłym.

Dla osób, które są przeciwnikami smażenia dań na głębokim tłuszczu, polecamy specjalne frytkownice (np. Tefal Actifry), które do smażenia potrzebują np. jedynie pół łyżeczki oleju.

Aby olej nie przechodził zapachem smażonych na nim potraw, wrzuć do pojemnika z olejem kawałek bułki lub chleba. Będzie on zbierał niepożądane zapachy, jak chociażby te po smażeniu ryby. 

Frytkownica to nie tylko frytki: co przyrządzić we frytkownicy?

Dodatkową zaletą frytkownicy jest to, że możesz w niej smażyć nie tylko frytki, ale także kotlety, panierowane warzywa czy rybę. Niezależnie od kształtu smażonej potrawy masz pewność, że dania będą przysmażone równomiernie z każdej strony, czego nie można oczekiwać po smażeniu na zwykłej patelni.