Etykiety na produktach spożywczych: czego możemy się z nich dowiedzieć?
Wszystkie produkty spożywcze zawierają różnego rodzaju dodatkowe substancje konserwująco-wspomagające. Tajemnicza literka E, pojawiająca się na etykiecie produktu spożywczego określa, że substancja spełnia europejskie normy toksykologiczne. Ale co kryje się za osławionym E z liczbą? Czy wiesz, co jesz?
Spis treści
- Barwniki spożywcze E100-199
- Konserwanty E200-299
- Przeciwutleniacze - E300-399, E220 i E280
- Substancje zagęszczające i żelujące, emulgatory i stabilizatory E400-499
- Substancje słodzące powyżej E500, substancje poprawiające smak i zapach E600-699
Barwniki spożywcze E100-199
Substancji barwiących używa się do przywrócenia produktowi jego naturalnego koloru, który utracony został w trakcie procesu przetwarzania. Większość barwników spożywczych jest nieszkodliwych dla zdrowia. Należy się jednak wystrzegać barwników E-124 i E-151, które służą do barwienia budyniów lub cukierków owocowych. Substancje te mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Konserwanty E200-299
Substancje te zapobiegają psuciu się produktów spożywczych. Zawierają je przede wszystkim te produkty, których termin przechowywania jest dłuższy niż w przypadku produktów z tej samej grupy - a o krótszym okresie przydatności do spożycia. W tej grupie znajdują się zarówno konserwanty najmniej szkodliwe, jak E-200-203 dodawane do margaryn i serów, jak i najbardziej szkodliwe. Do tej drugiej grupy zaliczyć można:
E-210-219, które są substancjami rakotwórczymi; dodaje się je do napojów gazowanych czy konserw.Substancja E-220 niszczy witaminę B12; występuje w winie, koncentratach i sokach owocowych.
E-221-227 mogą zakłócać pracę jelit.
E-230-237, czyli substancje, którymi pryska się owoce cytrusowe, mogą powodować zaburzenia funkcji skóry.
E-239 to substancja rakotwórcza.
E-249-252 czyli azotyn sodu i potasu, dodawane do wędlin, serów żółtych i topionych. Środki te podgrzewane do wyższych temperatur uwalniają rakotwórcze substancje.
Przeciwutleniacze - E300-399, E220 i E280
Do grupy tej należą substancje, które zapobiegają jełczeniu produktów, czyli przedłużają ich trwałość. O ile warzywa zawierają naturalne przeciwutleniacze, to środki stosowane do pozostałych produktów pochodzą z laboratorium chemicznego. Najmniej szkodliwym przeciwutleniaczem jest E-300 – syntetyczna witamina C, która nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie. Z kolei najbardziej szkodliwymi substancjami tego typu są E-280 dodawany do wyrobów ciastkarskich i chleba oraz E-220 dodawany do wypieków i kostek rosołowych. Mogą one powodować zaburzenia funkcji wątroby oraz przyspieszają trawienie. Podobnie działa, zawarty w gumie do żucia E-321.
Substancje zagęszczające i żelujące, emulgatory i stabilizatory E400-499
Substancje z tej grupy można najczęściej znaleźć w słodyczach, lodach, sosach i jogurtach. Emulgatory stosowane są, aby wspomóc łączenie się niektórych substancji, które zwykle się nie łączą, np. oleju i wody. Stabilizatory z kolei zatrzymują proces oddzielania się tych składników. Na substancje z tej grupy nasz może reagować różnie, a ich zawartość w produktach żywnościowych głównie powoduje uczulenia. I tak:
.
E-401 dodawany do preparatów odchudzających powoduje poczucie sytości i pęcznieje w żołądku.
E-413 może wywoływać podrażnienia skóry, wysypkę a nawet zapalenie skóry.
E-414 może powodować uczulenia.
E-524 to, znajdujący się w słonych paluszkach żrący środek.
Substancje słodzące powyżej E500, substancje poprawiające smak i zapach E600-699
Stosowane zamiast cukru substancje słodzące podobnie jak glutaminian sodu mogą uzależniać. Używa się ich np. w napojach gazowanych czy gumach do żucia. Najpopularniejszą substancją poprawiającą smak jest glutaminian sodu, która to substancja dodatkowo uzależnia. Substancję tę możemy spotkać np. w popularnym "kucharku" lub zupkach chińskich.