Etykiety na produktach spożywczych: czego możemy się z nich dowiedzieć?

2016-08-04 16:54

Wszystkie produkty spożywcze zawierają różnego rodzaju dodatkowe substancje konserwująco-wspomagające. Tajemnicza literka E, pojawiająca się na etykiecie produktu spożywczego określa, że substancja spełnia europejskie normy toksykologiczne. Ale co kryje się za osławionym E z liczbą? Czy wiesz, co jesz?

jak_czytac_etykiety_na_produktach.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Konserwanty, barwniki, spulchniacze to substancje chemiczne niekoniecznie obojętne dla naszego zdrowia

Spis treści

  1. Barwniki spożywcze E100-199
  2. Konserwanty E200-299
  3. Przeciwutleniacze - E300-399, E220 i E280
  4. Substancje zagęszczające i żelujące, emulgatory i stabilizatory E400-499
  5. Substancje słodzące powyżej E500, substancje poprawiające smak i zapach E600-699

Barwniki spożywcze E100-199

Substancji barwiących używa się do przywrócenia produktowi jego naturalnego koloru, który utracony został w trakcie procesu przetwarzania. Większość barwników spożywczych jest nieszkodliwych dla zdrowia. Należy się jednak wystrzegać barwników E-124 i E-151, które służą do barwienia budyniów lub cukierków owocowych. Substancje te mogą wywoływać reakcje alergiczne.

Konserwanty E200-299

Substancje te zapobiegają psuciu się produktów spożywczych. Zawierają je przede wszystkim te produkty, których termin przechowywania jest dłuższy niż w przypadku produktów z tej samej grupy - a o krótszym okresie przydatności do spożycia. W tej grupie znajdują się zarówno konserwanty najmniej szkodliwe, jak E-200-203 dodawane do margaryn i serów, jak i najbardziej szkodliwe. Do tej drugiej grupy zaliczyć można:

E-210-219, które są substancjami rakotwórczymi; dodaje się je do napojów gazowanych czy konserw.Substancja E-220 niszczy witaminę B12; występuje w winie, koncentratach i sokach owocowych.

E-221-227 mogą zakłócać pracę jelit.

E-230-237, czyli substancje, którymi pryska się owoce cytrusowe, mogą powodować zaburzenia funkcji skóry.

E-239 to substancja rakotwórcza.

E-249-252 czyli azotyn sodu i potasu, dodawane do wędlin, serów żółtych i topionych. Środki te podgrzewane do wyższych temperatur uwalniają rakotwórcze substancje.

Przeciwutleniacze - E300-399, E220 i E280

Do grupy tej należą substancje, które zapobiegają jełczeniu produktów, czyli przedłużają ich trwałość. O ile warzywa zawierają naturalne przeciwutleniacze, to środki stosowane do pozostałych produktów pochodzą z laboratorium chemicznego. Najmniej szkodliwym przeciwutleniaczem jest E-300 – syntetyczna witamina C, która nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie. Z kolei najbardziej szkodliwymi substancjami tego typu są E-280 dodawany do wyrobów ciastkarskich i chleba oraz E-220 dodawany do wypieków i kostek rosołowych. Mogą one powodować zaburzenia funkcji wątroby oraz przyspieszają trawienie. Podobnie działa, zawarty w gumie do żucia E-321.

Substancje zagęszczające i żelujące, emulgatory i stabilizatory E400-499

Substancje z tej grupy można najczęściej znaleźć w słodyczach, lodach, sosach i jogurtach. Emulgatory stosowane są, aby wspomóc łączenie się niektórych substancji, które zwykle się nie łączą, np. oleju i wody. Stabilizatory z kolei zatrzymują proces oddzielania się tych składników. Na substancje z tej grupy nasz może reagować różnie, a ich zawartość w produktach żywnościowych głównie powoduje uczulenia. I tak:

.

E-401 dodawany do preparatów odchudzających powoduje poczucie sytości i pęcznieje w żołądku.

E-413 może wywoływać podrażnienia skóry, wysypkę a nawet zapalenie skóry.

E-414 może powodować uczulenia.

E-524 to, znajdujący się w słonych paluszkach żrący środek.

Substancje słodzące powyżej E500, substancje poprawiające smak i zapach E600-699

Stosowane zamiast cukru substancje słodzące podobnie jak glutaminian sodu mogą uzależniać. Używa się ich np. w napojach gazowanych czy gumach do żucia. Najpopularniejszą substancją poprawiającą smak jest glutaminian sodu, która to substancja dodatkowo uzależnia. Substancję tę możemy spotkać np. w popularnym "kucharku" lub zupkach chińskich.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE