Domowe zgrzewarki do pakowania próżniowego: jak wydłużyć świeżość produktów spożywczych

2017-12-22 13:51 Akcja_partnerska

Jak nie marnować żywności - to temat, który  powraca do nas szczególnie w okresie świątecznym.Ponad 2 miliony ton żywności rocznie marnują gospodarstwa domowe w Polsce według danych Eurostatu. Główną przyczyną wyrzucania jedzenia do kosza jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (46%) oraz niewłaściwe przechowywanie żywności (33%). Rozwiązaniem tego problemu może być kupno domowej zgrzewarki do pakowania próżniowego. Dowiedz się, dlaczego warto ją mieć! Przeczytaj także: Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe

Jak wydłużyć  świeżość i chronić produkty spożywcze - domowe zgrzewarki do pakowania próżniowego
Autor: Shutterstock Jak wydłużyć  świeżość i chronić produkty spożywcze - domowe zgrzewarki do pakowania próżniowego

Prostym  sposobem  na wydłużenie przydatność i artykułów  spożywczych są zgrzewarki próżniowe do użytku domowego. Pierwsze zgrzewarki próżniowe powstały pod koniec lat 80. XX w., kiedy to niemiecki wynalazca Hans  Kristen  stworzył  urządzenie, które eliminowało powietrze  z  opakowań. Był to pierwszy sprzedawany na świecie system pakowania próżniowego znany później jako FoodSaver.  Także dziś jednym z liderów w tym segmencie jest marka FoodSaver.

Ideą  pakowania  próżniowe go  jest  wydłużenie  świeżości  oraz  zapewnienie  ochrony  produktom spożywczym.

System FoodSaver został zaprojektowany w celu usunięcia powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, tak a by żywność w nich zamknięta była przechowywana w próżni. Za sprawą braku powietrza w pojemniku owoce, warzywa oraz mięso zachowują swój smak, kolor i świeżość  na dłużej,  nawet  pięciokrotnie  w  porównaniu  do  tradycyjnego sposobu przechowywania w lodówce.

Zaletą korzystania z próżniowego przechowywania żywności, oprócz wydłużenia daty jej przydatności do spożycia, jest również wyeliminowanie tlenu, co sprawia, że bakterie nie namnażają się. Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnych produktów, utrzymuje produkty bogate w tłuszcz i olej w odpowiedniej kondycji, ułatwia marynowanie ryb i mięs. Znacząco wpływa na budżet domowy, pozwalając zaoszczędzić poprzez kupowanie większych ilości w niższych cenach.

Najprostszym systemem próżniowym, który pomoże zachować świeżą żywność na dłużej są zgrzewarki próżniowe.W Polsce dostępne są 3 zgrzewarki próżniowe FoodSaver. Zróżnicowane są pod względem funkcji, wyposażenia oraz designu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE