Dlaczego warto filtrować wodę?
Wodę wykorzystujemy na co dzień do picia, gotowania czy celów sanitarnych. Przeciętny Polak w ciągu dnia zużywa ok. 110-150 l wody. Przede wszystkim potrzebujemy jej do ugaszenia pragnienia. Taka woda musi być czysta i smaczna - dlatego sięgamy po wodę butelkowaną. Ale nie jest to ani najbardziej ekonomiczne, ani ekologiczne. Najtańsza jest kranówka - ale co zrobić, gdy nie odpowiada nam jej smak?
Każdy z nas wie, że regularne picie odpowiedniej dawki wody to podstawa zbilansowanej diety i dobrego samopoczucia, a kupowanie wody butelkowanej niesie ze sobą kilka ograniczeń. Po pierwsze to dosyć drogie rozwiązanie – jeżeli założymy, że w ciągu dnia mamy wypić 1,5 l wody, to w ciągu miesiąca na samą wodę wydamy ok. 45-60 zł na osobę! Ten koszt rośnie proporcjonalnie do liczby członków w rodzinie. Po drugie musimy pamiętać o jej zakupie, następnie trzeba ją przynieść do domu lub nosić w torebce, co nie jest najwygodniejszym rozwiązaniem.
Tymczasem możemy dbać o swoje zdrowie, pić świeżą, smaczną i tanią wodę. Sposób na to jest prosty – należy odkręcić kran. Wiele osób nie ma zaufania do wody kranowej, choć jest bezpieczna, przebadana m.in. przez Sanepid, zawiera cenne minerały i spokojnie możemy ją pić na zimno bez przegotowania. To co nam przeszkadza, to jej smak i zapach, za który winę ponosi chlor. Chcąc zniwelować te mało przyjemne cechy wody kranowej, wystarczy ją wcześniej przefiltrować.
Dlaczego warto filtrować wodę?
Filtrowanie wody kranowej to czysta oszczędność – na przykład jeden wkład filtrujący BRITA Maxtra wystarcza na ok. 150 l wody, a kosztuje tylko 20 zł za sztukę. Średnio można go używać przez około miesiąc. Po tym czasie zaleca się jego wymianę ze względów higienicznych. W ciągu miesiąca korzystając z filtrów dzbankowych BRITA możemy zaoszczędzić ok. 25 zł na osobę, co w skali roku daje nam ok. 300 zł (koszt 1 litra wody przefiltrowanej w dzbanku BRITA to ok. 20 groszy).
Filtrowanie kranówki oznacza też koniec walki z kamieniem – brzydki osad w czajniku czy ekspresie do kawy to zasługa twardej wody. Filtr usuwa ok. 30% twardości tymczasowej i tym samym zapobiega osadzaniu się kamienia w tych urządzeniach. Dzięki temu mniej się niszczą i co równie istotne, zużywają mniej prądu.
Filtrowanie wody wpływa korzystnie na smak i wygląd napojów gorących takich jak kawa czy herbata, które w ok. 90% składają się z wody. Gorące napoje nie lubią twardej wody, ponieważ przeszkadza ona w ich zaparzeniu – nie pozwala w pełni wydobyć ich smaku i aromatu, co objawia się np. w formie kożucha na powierzchni herbaty. Parząc ją na bazie wody filtrowanej nie zobaczymy więcej tego osadu.
Świadome i ekologiczne życie – filtrując wodę działamy na rzecz ograniczenia liczby plastikowych odpadów, które stanowią coraz większy problem ze względu na czas ich rozkładu (ok. 800 lat) i miejsce potrzebne na ich składowanie. Mniej plastikowych odpadów oznacza też mniej śmieci i niższe rachunki za odpady.