Czy warto filtrować wodę? Dzbankowe filtry do wody
Kranówka jest bezpieczna, nie zawiera bakterii i spełnia wszystkie normy, a to dzięki temu, że jest stale monitorowana przez zakłady wodociągowe i odpowiednie służby sanitarne. Choć woda z kranu nadaje się do picia, to ze względu na smak, rzadko kto pije ją bez przegotowania. Jak poprawić smak wody?
Spis treści
- Uzdatniając wodę z kranu, dbamy o środowisko
- Filtry zmniejszają zawartość chloru
- Filtrowanie zmniejsza twardość wody
Uzdatniając wodę z kranu, dbamy o środowisko
Większość z nas kupuje wodę w butelkach PET. Zamiast dźwigać zgrzewki z wodą i zanieczyszczać środowisko tonami plastikowych butelek, lepiej uzdatnić wodę z kranu. Kranówka nam nie smakuje ze względu na chlor, który jest stosowany w sieci wodociągowej jako środek odkażający osady. Mogą to być osady z rur i przewodów instalacji domowej. Ponadto twarda woda zawiera rozpuszczone minerały, takie jak magnez i wapń, które osadzają się w postaci kamienia w czajnikach.
Filtry zmniejszają zawartość chloru
Gotowanie nie pozbawi wody ani chloru, ani pierwiastków, które tworzą osad. Najlepiej użyć dzbankowego filtra do wody. Potrafi on w niemal 100 proc. zmniejszyć zawartość chloru. Wykorzystywany w dzbankowych filtrach do wody węgiel aktywowany redukuje z wody również pestycydy i zanieczyszczenia organiczne, które pogarszają smak i zapach wody.
Filtrowanie zmniejsza twardość wody
Poza tym, filtr zmniejsza o połowę twardość wody, dzięki temu nie tworzy się kamień na dnie czajnika. Ponieważ filtrowana woda kranowa jest bardziej miękka, przygotowana z niej kawa i herbata zaparzają się lepiej, a na powierzchni naparu nie powstaje osad. Filtry dzbankowe, które wyposażone są dodatkowo w jony srebra, aż do 48 godzin chronią filtrowaną wodę przed rozwojem bakterii. Trzeba tylko pamiętać, by w dzbanku wymieniać filtr w przewidzianym przez producenta czasie.