Co to jest garnek rzymski i do czego służy?
Garnek rzymski to sprzęt dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Pozwala na upieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie. Mięsa upieczone w garnku rzymskim będą soczyste i kruche, drób - delikatny i miękki, a warzywa - aromatyczne.
Spis treści
- Jakie dania można przyrządzać w garnku rzymskim?
- Garnek rzymski – instrukcja obsługi
- Co jeszcze warto wiedzieć o garnku rzymskim?
- Mycie i konserwacja rzymskiego garnka
- W Galerii znajdziesz przepisy na 12 pysznych dań jednogarnkowych
Garnek rzymski to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.
Jakie dania można przyrządzać w garnku rzymskim?
Garnek rzymski jest doskonały do pieczenia mięs, drobiu i ryb, można w nim także piec wszelkie zapiekanki, lasagne, dania z warzyw (np. paprykę faszerowaną, musakę, pieczone ziemniaki), a także chleb. Można w nim także gotować zupy.
Sprawdź: Chrupiący chleb pieczony w garnku
Garnek rzymski – instrukcja obsługi
- Przed pierwszym użyciem garnek rzymski należy wymoczyć w wodzie.
- Następnie dokładnie umyć czystą wodą bez detergentów (to ważne, by do mycia nigdy nie używać detergentów, gdyż naczynie mogłoby je wchłonąć i podczas kolejnego pieczenia środek czyszczący dostałby się do potrawy!).
- Do nasiąkniętego wodą naczynia wkłada się składniki potrawy, zamyka pokrywą, wstawia do zimnego piekarnika i dopiero stopniowo podgrzewa.
- Jeśli chcemy, by potrawa miała chrupiąca skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.
Co jeszcze warto wiedzieć o garnku rzymskim?
Garnek rzymski nie lubi gwałtownej zmiany temperatury. Aby nie pękł, nie należy zimnego garnka wstawiać do rozgrzanego piekarnika, lecz włączać piekarnik dopiero po wstawieniu naczynia i stopniowo podgrzewać. Nigdy też nie należy wlewać zimnej wody do gorącego naczynia. Podczas pieczenia garnek rzymski bardzo mocno się rozgrzewa – po wystawieniu z piekarnika trzeba go stawiać na desce lub suchej ściereczce, by uniknąć kontaktu z zimnym podłożem.
Garnek rzymski nie nadaje się do podgrzewania na kuchence – używa się go wyłącznie do pieczenia w piekarniku. Polecana temperatura pieczenia to 200-220 st. C, w przypadku piekarników z termoobiegiem – 180 st. C.
Mycie i konserwacja rzymskiego garnka
Garnek należy czyścić ciepłą, czystą wodą, bez użycia płynu do naczyń czy innych detergentów. W przypadku silnych zanieczyszczeń można użyć sody oczyszczonej, po czym wymoczyć garnek w czystej wodzie. Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia. Po każdym użyciu garnek rzymski należy ustawić w takim miejscu, by mógł swobodnie wyschnąć.