Co producent żywności musi umieścić na etykiecie?

2016-11-14 17:12

Przepisy unijne ściśle określają, co producent żywności powinien umieścić na etykiecie. Czy wiesz, co jesz? Sprawdź, co musi być umieszczone na etykiecie produktu spożywczego. Dowiedz się, jakie oznaczenia powinna mieć żywność i naucz się poprawnie je odczytywać.

co-producent-zywnosci-musi-umiescic-na-etykiecie.jpg
Autor: pixabay.com Jak powinny być opisane produkty spożywcze?

Spis treści

  1. Co musi znaleźć się na etykiecie produktu?
  2. Opcjonalnie:

Co musi znaleźć się na etykiecie produktu?

Jeśli producent żywności nie zamierza niczego ukryć przed konsumentem, będzie starał się, aby poniższe informacje znalazły się na etykiecie jego produktu. Oto lista informacji, które powinny znaleźć się na etykiecie produktu spożywczego:

właściwa nazwa produktu, czyli nazwa określająca środek spożywczy (np. jogurt naturalny)

nazwa i adres producenta oraz importera

okres przydatności: najlepiej spożyć przed/najlepiej spożyć do

gramatura produktu lub liczba sztuk w opakowaniu

sposób przechowywania produktu: miejsce, temperatura

sposób przygotowania produktu

lista składników (w kolejności ilościowej: im więcej danego składnika zawiera produkt, tym wyżej na liście się on znajduje)

wartości odżywcze

partia produkcyjna: zazwyczaj kod kreskowy

Opcjonalnie:

dodatkowe oznaczenia określające m.in. posiadane certyfikaty, zawartość glutenu, możliwość spożycia produktu przez diabetyków i wegetarian

wskazane dzienne spożycie (GDA)

zwartość orzechów/lukrecji