Karczochy - jak je przyrządzić. Przepis na karczochy po rzymsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Karczochy wyglądają imponująco - łuskowate kwiatostany, zielone lub lekko fioletowe, rzucają się w oczy z daleka. Jeden kwiatostan może ważyć nawet 2 kilogramy, choć tylko niewielka jego część jest jadalna. Kuchnia włoska nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Na pewno ma do zaoferowania więcej, niż pizzę i spaghetti, np. znakomite, pieczone karczochy po rzymsku.
SKŁADNIKI
- 5 karczochów
- ząbek czosnku
- wiązka mięty
- garść siekanej pietruszki
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- sól, pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karczochy moczymy w wodzie z sokiem cytrynowym albo łyżeczką octu winnego.
- Zioła i czosnek siekamy razem, mieszamy z oliwą i ucieramy, aż powstanie gęsta, pachnąca pasta.
- Karczochy rozwijamy, tak, by otworzyć płatki.
- W wolne miejsce wpychamy pastę, zalewamy oliwą, posypujemy solą.
- Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, układamy karczochy.
- Do naczynia wlewamy pół szklanki wody, zakrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, aż warzywa zmiękną.
- Pieczenie czy duszenie - powinno zająć 40 do 60 minut. Karczochy można jeść na gorąco lub na zimno, popijając np. dobrze schłodzonym frascati.