Anthony Warner WŚCIEKŁY KUCHARZ: Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach
Kto z nas nie chciałby być zdrowy? Fit trenerzy, żywieniowi celebryci i guru czystego jedzenia obiecują nam niemal wieczne życie dzięki cudownym dietom, superżywności i oczyszczającym detoksom. Sęk w tym, że ich teorie to nie tylko bzdury, ale i poważne zagrożenie dla zdrowia.
Czas przyjrzeć się temu uważnie i odzyskać zdrowy rozsądek w kwestii jedzenia. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Anthony Warner rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami.
W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją.
„Powszechna wiedza o zdrowym odżywianiu tonie w mroku przesądów, mylnych intuicji, teorii spiskowych i wyssanych z palca bajek. Ten wyzywający i inteligentnie skonstruowany manifest przywraca zdrowy rozsądek podejściu do jednej z największych życiowych przyjemności”
STEVEN PINKER, profesor psychologii na Uniwersytecie Harwardzkim
Anthony Warner (ur. 1973) – brytyjski kucharz i bloger. Regularnie współpracuje z „New Scientist” i „The Pool”, a jego blog pojawiał się na łamach „The Guardian”, „Mail on Sunday”, „The Telegraph” i innych gazet. Mieszka w Nottinghamshire. Ukończył studia z zakresu biochemii na Uniwersytecie w Manchesterze. Pod koniec 2015 roku założył blog Angry Chef angry-chef.com jako reakcję na szkodliwy, nieprawdziwy obraz przemysłu wellness, który spycha na margines całą dotychczasową naukę.
Anthony Warner „WŚCIEKŁY KUCHARZ”
Premiera 22 sierpnia 2018
Przełożyła Katarzyna Makaruk
Wydawnictwo Buchmann