Owoce w służbie mózgu: 5 owoców, które wspomagają pracę twojego mózgu

Owoce w służbie mózgu: 5 owoców, które wspomagają pracę twojego mózgu

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Różnokolorowe owoce są niezwykle ważne w diecie  naszego mózgu. 

Oto 5 owoców późnego lata, które wspomagają pracę waszego mózgu. Warto jeść je świeże, warto je przerobić, by zachować ich wartości na dłużej. Każdego dnia nasz mózg potrzebuje wsparcia. Nie wystarcza mu tylko cukier do pracy, białka i tłuszcze do odbudowy. Potrzebuje również całej palety kolorów, naturalnych barwników roślinnych zawartych w owocach, aby wydajniej i lepiej nam służyć. W przeciwieństwie do witamin, roślinne barwniki, silne przeciwutleniacze, nic nie tracą ze swoich właściwości po obróbce termicznej. Dlatego warto owoce dojrzałego lata przerabiać i wekować. Zebraliśmy specjalnie dla was informacje o najważniejszych w diecie mózgu owocach. 

Borówki amerykańskie (antocyjany)

Borówki amerykańskie zawierają antocyjany, naturalne barwniki roślinne i silne przeciwutleniacze. Antocyjanom swoją barwę zawdzięczają wszystkie granatowe i fioletowe owoce: jagody, jeżyny, wiśnie i śliwki. Antocyjany spowalniają efekty starzenia i odmładzają mózg zwiększając ilość neuronów. Według badaczy codzienne picie szklanki soku z borówek amerykańskich lub jagód w ciągu 3 miesięcy znacząco poprawia pamięć. Również badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że istnieje bezpośrednia zależność między spożywaniem antocyjanów a zwiększeniem percepcji mózgu.

Dżem z borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska z whisky: przepis na sos do dań grillowych

Pomidory (resweratrol, likopen)

Pomidor to ważne źródło resweratrolu i likopenu. Resweratrol hamuje wzrost płytki miażdżycowej w świetle tętnic. Przeciwdziała starzeniu, obniża poziom cholesterolu, chroni nasze komórki. Jak dowodzą badania naukowe resweratrol, może zwiększać o ponad 1/3 zaopatrzenie w krew okolicy czaszki. Natomiast czerwony barwnik likopen, silny przeciwutleniacz, zmniejsza ryzyko udaru mózgu, hamuje procesy nowotworzenia. 

Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?

Dżem z pomidorów i chili - pikantny dodatek do wszystkiego

Brzoskwinie (katechiny)

Brzoskwinie w swym składzie mają katechiny, żółte barwniki roślinne. Katechiny ograniczają procesy zapalne w mózgu oraz podnoszą zdolności percepcyjne. Katechiny działają jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (np. kwas acetylosalicylowy). Nie wywołują skutków ubocznych, jak aspiryna, no i smakują dużo lepiej.

Co zrobić z brzoskwiń? Przetwory z brzoskwiń na zimę - PRZEPISY

Jabłka (flawonoidy)

Jabłka zawierają bogactwo flawonoidów - antyoksydantów przeciwdziałających starzeniu mózgu. Flawonoidy zawarte w jabłkach wpływają na pracę mitochondriów wewnątrz komórek. Wyniki badań naukowych dowodzą, że osoby, które spożywały dwukrotnie więcej pokarmów bogatych we flawonoidy, w tym co najmniej jedno jabłko dziennie, miały lepszą koncentrację, niż ich rówieśnicy.

Przetwory z jabłek: klasyczny dżem jabłkowy

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Przetwory z jabłek: klasyczny dżem jabłkowy

Dynia (karotenoidy)

Dynia jest bogatym źródłem niezbędnych dla naszego mózgu antyoksydantów - karotenoidów. Karotenoidy, to naturalne barwniki, którym dynia zawdzięcza swój pomarańczowy kolor. Według francuskich badań u osób, których dieta bogata jest w produkty zawierające karotenoidy, odnotowano wyraźnie mniejszy spadek zdolności poznawczych związany z wiekiem.

Przetwory z dyni: Dynia pasteryzowana na słodko

Przetwory z dyni: dynia marynowana z goździkami

Ocena: 5