Szwedzkie lagom od kuchni: co to znaczy lagom i jak je praktykować?
Szwedzka filozofia umiaru – lagom coraz częściej gości w polskich domach i kuchniach. Jak żyć lagom? Z umiarem! Lagom dla Szwedów stanowi integralną część kultury i codzienności, aznaczy w sam raz, akurat. Bo w lagom chodzi o życie w harmonii i o unikanie skrajności.
Nie korzystać nadmiernie z zastanych dóbr, ale też całkowicie nie rezygnować z tego, co się lubi i kocha, działać i żyć z umiarem, akuratnie – tak można podsumować szwedzkie hasło lagom. Styl życia tworzy także kuchnia i wszystko, co z nią związane, dlatego lagom przejawia się również w sposobie przygotowywania i spożywania posiłków. Można powiedzieć, że słowo to określa główne zasady tradycyjnej kuchni szwedzkiej. W kuchni lagom przyjmuje formę umiaru, ale nie ograniczenia. Nawiązuje do tego, aby nie marnować jedzenia i w pełni wykorzystywać produkty, które ofiarowuje nam natura – takie, jakie można znaleźć na okolicznym targu czy u lokalnych dostawców. Dzięki temu na talerzu można odwzorować daną porę roku. Potrawy powinny być przyrządzane z dobrej jakości składników i w taki sposób, aby zachowały swoje naturalne walory, np. poprzez gotowanie warzyw al dente. Szwedzkie lagom pokazuje, jak wprowadzić harmonię do kuchni, a poprzez stawianie na ekologiczne składniki – zadbać o środowisko. Rodzinna celebracja posiłków idealnie wpisuje się w ten trend – przede wszystkim pozwala wykorzystać wszystkie produkty, a co więcej – odzwierciedla stosunek Szwedów do relacji z najbliższymi.
Lagom znaczy tyle co w sam raz. Dlatego zgodnie z lagom potrawy nie są za duże, ale i niezbyt małe. Przyprawione są tak, aby nie były ostre czy mdłe. Wyglądają jak powinny – nie są wytworne, ale do skromnych również nie należą. Lagom odnosi się także do samego spożywania posiłków, np. gdy przychodzi ochota na czekoladę, można zjeść jedną kostkę, ale nie więcej. Podsumowując – jemy to, co chcemy, ale zawsze z umiarem. Sposób przygotowania jedzenia również określa lagom.
- Szwedzkie śniadanie to przykład posiłku zgodnego z lagom. Łączy ono w sobie praktyczność i modułowe podejście. Składa się z dwóch głównych składników – chleba i nabiału, które stanowią jego podstawę. Chleb przykrywamy plastrami wędliny, sera lub warzyw. Możemy na wierzch położyć w zasadzie wszystko to, co mamy w lodówce. Z kolei do nabiału, np. jogurtu – dodajemy płatki, musli lub owoce. Koncepcja lagom pozwala na sprawne i przyjemne przygotowanie pierwszego, najważniejszego posiłku dnia. To jest właśnie posiłek w stylu lagom – mówi Michał Godyń, szef kuchni w Rezydencji Ambasadora Szwecji.
W kuchni nie należy zapominać o środowisku i lokalnych dostawcach. Codziennymi wyborami można przeciwstawić się nadmiernej konsumpcji i marnowaniu jedzenia. Wystarczy przygotowywać tyle jedzenia, ile naprawdę potrzebuje nasza rodzina. Tak właśnie żyją Szwedzi – stawiają na proste rozwiązania, ekologiczne produkty i wspólne celebrowanie posiłków – po prostu lagom!