Świat kocha nasze schabowe. Polski kotlet wysoko w słynnym rankingu
Przewodnik kulinarny Taste Atlas właśnie opublikował swój najnowszy ranking. Tym razem ocenie użytkowników przypadły kotlety z całego świata. Wśród dziesięciu najsmaczniejszych kotletów znalazło się miejsce dla polskiego schabowego. Gdzie można zjeść najlepsze kotlety na świecie?
Najlepsze kotlety na świecie
Foodies uznali, że na miano najlepszego kotleta na świecie zasługuje argentyński milanesa. Kotlet przyrządza się wołowiny, która zawija się w czasie smażenia. Przed podaniem kotlet skrapia się sokiem z cytryny i serwuje z ziemniakami lub frytkami. Jest to nieoficjalne narodowe danie Argentyny, ale pierwsze przepisy pochodzą z Mediolanu we Włoszech.
Drugie miejsce i tyle samo punktów zdobyła inna wersja kotleta wołowego z Argentyny. Milanesa napolitana to tradycyjna potrawa pochodząca z Buenos Aires. Jest to panierowany stek z szynką i grubymi plastrami mozzarelli. Serwuje się go z pikantnym sosem pomidorowym i frytkami. Z resztek przyrządza się pyszne kanapki sánguche de milanesa.
Top 3 zamyka kotlet z Japonii. Tonkatsu jest smażonym w głębokim oleju panierowanym kotletem z wieprzowiny. Często jest składnikiem innych potraw. Dodaje się go do ramenu, podaje z ryżem, curry, sosem miso lub w formie kanapki.
Kotlet schabowy na 9. miejscu
W rankingu nie zabrakło polskiego akcentu. Na dziewiątym miejscu uplasował się kotlet schabowy. Bardzo cienko rozbite i panierowane w jajku i bułce tartej kotlety ze schabu wieprzowego bez kości to odmiana znanego sznycla wiedeńskiego. Taste Atlas informuje, że jest to jedno z najpopularniejszych polskich dań, które powstało w XIX wieku pod wpływem kuchni niemieckiej i austriackiej.
Więcej o najlepszych kotletach świata znajdziecie w rankingu Taste Atlas.