Najlepsze kotlety na świecie
Foodies uznali, że na miano najlepszego kotleta na świecie zasługuje argentyński milanesa. Kotlet przyrządza się wołowiny, która zawija się w czasie smażenia. Przed podaniem kotlet skrapia się sokiem z cytryny i serwuje z ziemniakami lub frytkami. Jest to nieoficjalne narodowe danie Argentyny, ale pierwsze przepisy pochodzą z Mediolanu we Włoszech.
Drugie miejsce i tyle samo punktów zdobyła inna wersja kotleta wołowego z Argentyny. Milanesa napolitana to tradycyjna potrawa pochodząca z Buenos Aires. Jest to panierowany stek z szynką i grubymi plastrami mozzarelli. Serwuje się go z pikantnym sosem pomidorowym i frytkami. Z resztek przyrządza się pyszne kanapki sánguche de milanesa.
Top 3 zamyka kotlet z Japonii. Tonkatsu jest smażonym w głębokim oleju panierowanym kotletem z wieprzowiny. Często jest składnikiem innych potraw. Dodaje się go do ramenu, podaje z ryżem, curry, sosem miso lub w formie kanapki.
Kotlet schabowy na 9. miejscu
W rankingu nie zabrakło polskiego akcentu. Na dziewiątym miejscu uplasował się kotlet schabowy. Bardzo cienko rozbite i panierowane w jajku i bułce tartej kotlety ze schabu wieprzowego bez kości to odmiana znanego sznycla wiedeńskiego. Taste Atlas informuje, że jest to jedno z najpopularniejszych polskich dań, które powstało w XIX wieku pod wpływem kuchni niemieckiej i austriackiej.
Więcej o najlepszych kotletach świata znajdziecie w rankingu Taste Atlas.