Po decyzji Komisji Europejskiej o otwarciu rynku na produkty z dodatkiem niektórych odmian jadalnych owadów w sieci zawrzało. Nie brakuje głosów za podkreślających, że nic w tym szczególnego nie ma, że Azjaci jadają owady od lat, a Meksykanie chrupią dorodne świerszcze beznamiętnie jak chipsy. Z drugiej strony słyszymy głosy oburzenia. Niektórzy komentujący są mniej radykalni, inni wręcz przeciwnie. Są i tacy, którzy wietrzą w tej decyzji spisek.
Batony, chipsy i suszone owady
Temat nośny, więc chętnie podejmowany zarówno przez media, jak i przez influenserów. Jeden z nich postanowił przetestować, jak smakują produkty z owadami. W tym celu wybrał się na zakupy do Carrefoura, który w niektórych sklepach sieci wprowadził do sprzedaży całkiem bogatą ofertę produktów z owadów. Dostępne są między innymi batony i chipsy oraz suszone owady w czterech smakach: śmietana z cebulą, chili z limonką, sól morska oraz pomidory.
Suszone świerszcze o smaku śmietany
Kurcoń do swojego testu wybrał suszone świerszcze o smaku śmietany z cebulą. Opakowanie przekąski o gramaturze 20 g kosztuje 15 zł. Niemało, jak na garstkę suszonych owadów. Ich smak dał suszonym owadom 8 punktów na 10 możliwych. Stwierdził, że smakują po prostu jak chipsy, choć świadomość tego, co się je, nieco obrzydza. Za cenę przyznał produktowi jedynie 2 punkty, a ogólne wrażenie ocenił na 3/10. Trudno wyczuć tu zachwyt. Ale z pewnością można powinszować odwagi.
Mąka z insektów w UE
Przypomnijmy, że Komisja Europejska dała zielone światło dla produktów ze świerszcza domowego w styczniu br. Jednak dodatki do żywności na bazie owadów znajdują się w wielu produktach już od lat, jednak dotychczas nie były wyraźnie oznaczone. Więcej na temat zwyczajów związanych z jedzeniem owadów można przeczytać w artykule Dieta dla smakoszy - larwy owadów, duszone osy i prażone pszczoły.