Przetestował suszone świerszcze o smaku śmietany. „Smak 8/10”, tylko dla odważnych
Azjaci jadają owady od lat. U nas to wciąż temat budzący ogromne kontrowersje. W mediach społecznościowych użytkownicy prześcigają się w tworzeniu teorii spiskowych na temat wprowadzenia ich na rynek. Tiktoker Olek Kurcoń postanowił przekonać się, jak smakują owady. Smak suszonych świerszczy ocenił bardzo dobrze, ale... nie obyło się bez ale.
Po decyzji Komisji Europejskiej o otwarciu rynku na produkty z dodatkiem niektórych odmian jadalnych owadów w sieci zawrzało. Nie brakuje głosów za podkreślających, że nic w tym szczególnego nie ma, że Azjaci jadają owady od lat, a Meksykanie chrupią dorodne świerszcze beznamiętnie jak chipsy. Z drugiej strony słyszymy głosy oburzenia. Niektórzy komentujący są mniej radykalni, inni wręcz przeciwnie. Są i tacy, którzy wietrzą w tej decyzji spisek.
Batony, chipsy i suszone owady
Temat nośny, więc chętnie podejmowany zarówno przez media, jak i przez influenserów. Jeden z nich postanowił przetestować, jak smakują produkty z owadami. W tym celu wybrał się na zakupy do Carrefoura, który w niektórych sklepach sieci wprowadził do sprzedaży całkiem bogatą ofertę produktów z owadów. Dostępne są między innymi batony i chipsy oraz suszone owady w czterech smakach: śmietana z cebulą, chili z limonką, sól morska oraz pomidory.
Suszone świerszcze o smaku śmietany
Kurcoń do swojego testu wybrał suszone świerszcze o smaku śmietany z cebulą. Opakowanie przekąski o gramaturze 20 g kosztuje 15 zł. Niemało, jak na garstkę suszonych owadów. Ich smak dał suszonym owadom 8 punktów na 10 możliwych. Stwierdził, że smakują po prostu jak chipsy, choć świadomość tego, co się je, nieco obrzydza. Za cenę przyznał produktowi jedynie 2 punkty, a ogólne wrażenie ocenił na 3/10. Trudno wyczuć tu zachwyt. Ale z pewnością można powinszować odwagi.
Mąka z insektów w UE
Przypomnijmy, że Komisja Europejska dała zielone światło dla produktów ze świerszcza domowego w styczniu br. Jednak dodatki do żywności na bazie owadów znajdują się w wielu produktach już od lat, jednak dotychczas nie były wyraźnie oznaczone. Więcej na temat zwyczajów związanych z jedzeniem owadów można przeczytać w artykule Dieta dla smakoszy - larwy owadów, duszone osy i prażone pszczoły.