Pachnący lawendą III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych 14-15 lipca 2018
„Lawenda - dyskrecja smaku i moc zapachu” to hasło tegorocznego, już trzeciego, Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Festiwal odbywa się 14-15 lipca br. w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy koło Kołobrzegu. Zapowiada się barwna kwiatowa uczta dla smakoszy. Polecamy także Zdrowotne właściwości lawendy oraz Jak zrobić syrop z lawendy
Lawenda ujawnia całą moc swego aromatu i smaku w gotowaniu. Można nią aromatyzować sosy, desery, dżemy, nalewki. Dodawać do herbaty. Warto wybrać się do Ogrodów Hortulus Spectabilis w Dobrzycy i samemu się przekonać, do czego jeszcze można wykorzystać lawendę. Szefowie kuchni, zielarze i ogrodnicy w drugi weekend lipca uchylą rąbka tajemnic skrywanych przez pachnącą lawendę.
Polecamy także przepis na Niebiański syrop z kwiatów bzu czarnego
W programie festiwalu będzie o kwiatach jadalnych w ogrodzie, ich uprawie i pielęgnacji. Zostanie zaprezentowany Ogród Lawendowy i Warzywnik Kwiatowy. Będzie gotowanie w plenerze, degustacje dań z kwiatami oraz konkurs kulinarny. Ciekawie zapowiadają się pokazy florystyczne, kuchni kosmetycznej oraz carvingu - dekoracyjnego rzeźbienia w owocach i warzywa.
Wypróbuj przepis na Nadziewane kwiaty cukinii
Każdy kto odwiedzi Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy znajdzie podczas Festiwalu coś interesującego dla siebie. Zapraszamy!
Polecamy również przepis na Kwiaty mniszka lekarskiego w cieście naleśnikowym