Pachnący lawendą III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych 14-15 lipca 2018

2018-07-06 12:58

„Lawenda - dyskrecja smaku i moc zapachu” to hasło tegorocznego, już trzeciego, Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Festiwal odbywa się 14-15 lipca br. w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy koło Kołobrzegu. Zapowiada się barwna kwiatowa uczta dla smakoszy.  Polecamy także  Zdrowotne właściwości lawendy oraz  Jak zrobić syrop z lawendy

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Autor: mat. pras. Ogrody Hortulus III Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy to prawdziwa uczta smaków, barw i zapachów

Lawenda ujawnia całą moc swego aromatu i smaku w gotowaniu. Można nią aromatyzować sosy, desery, dżemy, nalewki. Dodawać do herbaty. Warto wybrać się do Ogrodów Hortulus Spectabilis w Dobrzycy i samemu się przekonać, do czego jeszcze można wykorzystać lawendę. Szefowie kuchni, zielarze i ogrodnicy w drugi weekend lipca uchylą rąbka tajemnic skrywanych przez pachnącą lawendę.

Polecamy także przepis na Niebiański syrop z kwiatów bzu czarnego

W programie festiwalu będzie o kwiatach jadalnych w ogrodzie, ich uprawie i pielęgnacji. Zostanie zaprezentowany Ogród Lawendowy i Warzywnik Kwiatowy. Będzie gotowanie w plenerze, degustacje dań z kwiatami oraz konkurs kulinarny. Ciekawie zapowiadają się pokazy florystyczne, kuchni kosmetycznej oraz carvingu - dekoracyjnego rzeźbienia w owocach i warzywa. 

Wypróbuj przepis na Nadziewane kwiaty cukinii

Każdy kto odwiedzi Ogrody Hortulus Spectabilis w Dobrzycy znajdzie podczas Festiwalu coś interesującego dla siebie.  Zapraszamy!

Polecamy również przepis na Kwiaty mniszka lekarskiego w cieście naleśnikowym