„Najlepiej spożyć przed” zniknie z etykiet? Tak urzędnicy chcą walczyć z marnowaniem jedzenia
Propozycja Komisji Europejskiej, dotycząca zmiany oznaczeń na etykietach produktów spożywczych, ma na celu bardziej precyzyjne informowanie konsumentów o tym, jak długo produkt będzie zachowywał swoją jakość po upływie daty przydatności do spożycia. Zmiany takie mają chronić przed marnowaniem produktów, które nadal są bezpieczne do spożycia, pomimo przekroczenia daty na etykiecie.
Według badań KE z 2018 roku 10 proc. z 88 milionów ton odpadów żywnościowych, które rocznie produkowane są w krajach Unii Europejskiej, wiąże się z błędną interpretacją terminów „należy spożyć do” i „należy spożyć przed”. Dlatego unijni urzędnicy proponują, aby przepisy dotyczące oznaczenia dat na produktach spożywczych zostały zmienione, a jedzenie nie marnowało się i nie lądowało na śmietniku. Komisja Europejska zapewnia, że nowe regulacje odpowiadają potrzebom konsumentów, nie zagrażają zdrowiu ludzi i bezpieczeństwu żywności.
Obecnie prowadzona jest ocena skutków proponowanych zmian w przepisach. Odbywają się konsultacje z ekspertami i konsumentami. Głównym założeniem jest ograniczenie marnowania żywności o 50 proc. do 2030 roku. Zmiany dotyczące nowych oznaczeń na produktach spożywczych są jednym z elementów tego planu.