Monika Olejnik pyta: Jak przyrządzić karczochy? My odpowiadamy: oto 4 najlepsze przepisy
Monika Olejnika, znana dziennikarka i komentatorka polityczna, na swoim Instagramie zadała ważkie pytanie: Jak przyrządzić karczochy? Sezon na te pyszne i bardzo zdrowe kwiatostany właśnie się zaczął. A my spieszymy z odpowiedzią. Oto kilka sprawdzonych przepisów na ten smakołyk.
Monika Olejnik, gwiazda telewizji, znana jest ze swojego zdrowego stylu życia. Dziennikarka biega i odpowiednio się odżywia. Nie dziwi nas, że zwróciła uwagę na karczochy, które są ulubionym włoskim antipasti. Wszak Monika Olejnik nie kryje się ze swą miłością do kuchni włoskiej. My to rozumiemy i w pełni podzielamy uczucia znanej dziennikarki.
Dlatego na pytanie gwiazdy programów publicystycznych natychmiast odpowiadamy.
Co to jest karczoch zwyczajny?
Karczoch to warzywo o zielono-filetowym kolorze wyglądem przypominające szyszkę lub pączek kwiatu. Część jadalną stanowią pąki kwiatu przed rozkwitnięciem. Młode karczochy po ugotowaniu można jeść w całości.
Karczoch zwyczajny - walory zdrowotne
Karczochy, oprócz tego, że wspomagają trawienie, są też doskonałym środkiem chroniącym wątrobę przed toksynami oraz wspomagają regenerację po zatruciach.
Karczoch zwyczajny - dlaczego warto go jeść?
Karczoch przyspiesza wydzielanie żółci i jej spływanie do dwunastnicy, dlatego jest zalecany przy leczeniu niestrawności.
Już w latach 30. XX wieku wyciąg z karczocha zwyczajnego był stosowany do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi. Niektórzy uczeni twierdzą nawet, że regularne zażywanie wyciągu z karczocha zwyczajnego obniża stężenie złego i podnosi stężenie dobrego cholesterolu. Dzieje się tak za sprawą zawartej w karczochach luteolinie, która hamuje wytwarzanie cholesterolu w wątrobie.
Cynaryna i flawonoidy znajdujące się w karczochu są silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkodzeniu komórek wątroby. Wiadomo także, że wyciąg z liści karczocha podnosi odporność organizmu, pomaga przy bólach brzucha i nudnościach. Jest też polecany osobom cierpiących z powodu nadmiernego wytwarzania gazów.
Zawarta w karczochach inulina (wielocukier) korzystnie wpływa na stężenie glukozy we krwi. Nie potwierdzone badaniami naukowymi są doniesienia, że karczoch zwyczajny jest skuteczny w walce z dną moczanową, zapaleniem kości, zapaleniem stawów. W wielu laboratoriach trwają prace badawcze nad wykorzystaniem karczochów do leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. Na ich wyniki trzeba jeszcze poczekać, ale pierwsze doniesienia wydają się być obiecujące.
Sprawdzone przepisy z karczochem
Karczochy możemy przygotowywać na różne sposoby: smażyć, gotować, nadziewać i marynować. Kupując karczochy, pamiętajmy, żeby wybierać te zwarte, pękate i bez brązowych przebarwień. Łodyżka powinna być jasnozielona i niewysuszona. Po kupieniu należy je przechowywać nie dłużej niż tydzień - najlepiej nieumyte w lodówce (np. w plastikowym pojemniku).