Karczochy - jak je przyrządzić. Przepis na karczochy po rzymsku

2021-03-29
Karczochy - jak je przyrządzić?
Autor: Shutterstock Karczochy - jak je przyrządzić?
łatwy
30 min
4

Karczochy wyglądają imponująco - łuskowate kwiatostany, zielone lub lekko fioletowe, rzucają się w oczy z daleka. Jeden kwiatostan może ważyć nawet 2 kilogramy, choć tylko niewielka jego część jest jadalna. Kuchnia włoska nie bez powodu uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Na pewno ma do zaoferowania więcej, niż pizzę i spaghetti, np. znakomite, pieczone karczochy po rzymsku.

SKŁADNIKI

  • 5 karczochów
  • ząbek czosnku
  • wiązka mięty
  • garść siekanej pietruszki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karczochy moczymy w wodzie z sokiem cytrynowym albo łyżeczką octu winnego.
  • Zioła i czosnek siekamy razem, mieszamy z oliwą i ucieramy, aż powstanie gęsta, pachnąca pasta.
  • Karczochy rozwijamy, tak, by otworzyć płatki.
  • W wolne miejsce wpychamy pastę, zalewamy oliwą, posypujemy solą.
  • Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, układamy karczochy.
  • Do naczynia wlewamy pół szklanki wody, zakrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, aż warzywa zmiękną.
  • Pieczenie czy duszenie - powinno zająć 40 do 60 minut. Karczochy można jeść na gorąco lub na zimno, popijając np. dobrze schłodzonym frascati.