Japończycy zawdzięczają swoją dobrą kondycję i długowieczność diecie opartej na warzywach, produktach zbożowych, rybach i owocach morza z niewielkim dodatkiem mięsa zwierząt hodowlanych oraz nieodzownej zielonej herbacie. Ta ostatnia dostarcza organizmowi wiele przeciwutleniaczy, które redukują stres oksydacyjny, zapobiegając procesom nowotworowym i degeneracyjnym.
Zobacz: Kuchnia japońska - charakterystyka i przysmaki
Monika Brodka na swoim instagramowym koncie specjalnie dedykowanym kulinarnym eksperymentom wokalistki często chwali się swoimi daniami. Mąci i miesza między kuchnią azjatycką a sztuką kulinarną Włoch, którą też bardzo lubi. Ale jak sama wyznaje w kuchni japońskiej zakochała się od pierwszego pobytu w Japonii i zaczęła odtwarzać japońskie potrawy z tęsknoty za ulubionymi przysmakami.
Wokalistka pisze: „Dziś na lunch Zaru Soba czyli prawdziwy japoński klasyk. Makaron gryczany podawany na zimno z sosem w którym go zanurzamy, a potem smacznie siorbiemy. Sos na bazie dashi, sosu sojowego do tego wasabi, biała rzodkiew i utarty sezam. Lekki i uzależniająco pyszny. #oishi #moniamonci #zarusoba”
Zobacz przepis: Poke bowl z makaronem soba i tofu
I jak pisze sama Monika Brodka, po prostu wyczarowuje swoje dania. Przyznajmy, że na bardzo wysokim poziomie: „Własnie wyczarowałam to danie!!! /.../ Wyszło wspaniale. Sable fish (Czarny Dorsz) z jajecznym ramenem w bulionie miso z cynamonem, pieczonym fenkułem i chupiącym wakame. Duma!!! #moniamonci #w #losangeles #foodporn #ilovecook”
Wypróbuj także: Dorsz pieczony z pietruszką i cytryną - łatwy przepis
Kuchnia Moniki Brodki jest ekscytująca i pełna smaku, choć wokalistka nie je mięsa i unika nabiału. Warzywne dania w jej wykonaniu nie tylko doskonale smakują, ale świetnie wyglądają, co nie jest bez znaczenia.
Polecamy: Jak zrobić kimchi? Przepis na kapustę po koreańsku