Mleko i miód, czyli zakończył się V Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim

2018-07-06 10:49

Kraina mlekiem i miodem płynąca. Tak wygląda Mazowsze i Podlasie z perspektywy V Międzynarodowego Turnieju Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim, który odbył się 1 lipca 2018 r. Na rynku w Węgrowie na każdy metr kwadratowy bruku przypadał, co najmniej jeden tradycyjny produkt regionalny najwyższej klasy. Zapach wędlin, serów, pieczywa i ciast nęcił i kusił. Jedno z najsmaczniejszych świąt polskiej kuchni i tradycyjnych wyrobów spożywczych po raz kolejny odtrąbiło sukces. I myśmy tam byli, miód i piwo pili.

Kram z konfiturami
Autor: mat. pras. LOT Wielki Gościniec Litewski Kram z konfiturami na Międzynarodowym Turnieju Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim

Smakosze tradycyjnych wyrobów po raz piąty tłumnie zjechali na Turniej Smaków. A było co zjeść i zabrać do domu. 

Zapach dymu wędzarniczego roztaczały tradycyjne wędliny z Podlasia. Firma SMAK TRADYCJI (www.smaktradycji.net) była wielokrotnie wyróżniana za smak i jakość. Mnie smakowała kiełbasa ukraińska z szynki oraz palcówka. Do domu kupiłam wiejski salceson i kaszankę gryczaną i się nie zawiodłam. Po prostu pyszne. 

Rozsmakowałam się w przetworach z borówki wysokiej od Agnieszki Jarosińskiej ZIELONO MI (www.przetworyzborowki.pl). Próbowałam soków bez dodatku cukru Są w smaku świeże, rześkie i bardzo borówkowe. Jak dla mnie numerem jeden tego wydarzenia jest dżem z borówki amerykańskiej z dodatkiem lawendy. Nieco żywiczny w smaku, bardzo aromatyczny. Coś dla ludzi o dojrzałym guście.

Przed stoiskiem Pasieki Pachniczówka (www.pachniczowka.pl) wiła się długa kolejka. To znak, że znajdę tam coś pysznego. I nie pomyliłam się. Pachnący kwiatami naturalny napój z miodu, czyli MIODOLADA, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Tutaj Miodolada Miętowa konkuruje z Malinową. Osobiście polecam imbirową, bardzo podobną w smaku do piwa imbirowego.

Turniejowi Smaków towarzyszyły pokazy kuchni staropolskiej Muzeum Króla Jana w Wilanowie, warsztaty rękodzieła, plecenia wianków, warsztaty tańców dawnych. Była nawet kawiarenka serwująca, uwielbianą przez Fryderyka Chopina, kawę żołędziówkę.  

Międzynarodowy Turniej Smaków to przede wszystkim walka o nagrody i prestiżowe tytuły. Moje wielkie uznanie dla wszystkich startujących w turniejowych szrankach. Każdy produkt to efekt wielu lat ciężkiej pracy. 

Nagrodę dziennikarzy - Kielich Wojciecha Wielądko oraz nagrodę finansową w wysokości 300 zł przyznano Katarzynie Latos Latosowo za zestaw domowych nalewek i domowych przekąsek – domowa kiełbasa oraz kozi ser i dżem. W zestawie na szczególne wyróżnienie zasługuje nalewka Chrzanówka o wyjątkowym, dojrzałym i zrównoważonym smaku. 

Wyróżnienie oraz nagrodę finansową w wysokości 100 zł otrzymał Daniel Kalinowski za przaśny wiklinowy koszyk pełen słoiczków z magiczną zawartością. Magia tego koszyczka polega na tym, że zawartość słoiczków szybko znika, tak są pyszne.

Wyróżnienie oraz nagrodę finansową w wysokości 100 zł otrzymała również Marta Gryz za słodkie smarowidła. Doskonałym konfiturom towarzyszyła chałka rozpływająca się w ustach. Taka chałka, to gwarancja dobrego humoru każdego dnia. 

Zarząd Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski przyznał nagrodę specjalną Kielich Wojciecha Wielądko oraz nagrodę finansową w wysokości 500 zł dla Stowarzyszenia „Liwianka” z Liwa za placki kopytkowe z sosem z grzybów leśnych lub cukrem. Idealna konsystencja, delikatność placków najlepiej podkreślała smak grzybów. Absolutnie zasłużona nagroda. 

Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” zgłoszono 24 potrawy.Komisja Konkursowa przyznała:I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko i nagrodę finansową w wysokości 900 zł - dla Elżbiety Żmudzkiej za serek jabłkowy. Obecni w jury: Maciej Nowicki, szef kuchni Villa Intrata w Wilanowie, oraz Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i pierogowa królowa Podlasia, byli tak zachwyceni smakiem serka jabłkowego, że chcą go natychmiast wykorzystać w swojej kuchni.

II miejsce i nagrodę finansową w wysokości 600 zł przyznano Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za Kaczkę po sokołowsku. Danie eleganckie, pięknie podane i wyborne w smaku.

III miejsce i nagrodę finansową w wysokości 400 zł przekazano Danucie Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem. Natomiast wyróżnienie i nagrodę finansową 200 zł Małgorzacie Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) oraz Karolinie Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę dojrzewającą. 

Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 22 kulinarne upominki. W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko i nagrodę finansową w wysokości 900 zł – dla Pana Bogusława Bernabiuka za zestaw upominkowo-pamiątkowy wyroby mleczne, ser koryciński z nagietkiem, ciasteczka maślane i krówki. Na temat tych krówek, należałoby napisać poemat. Słodkie, kruche, niesamowicie kajmakowe, wręcz upajające smakiem. Można się od nich uzależnić.II miejsce i nagrodę finansową w wysokości 600 zł  otrzymała Joanna Dróżdż za zestaw herbat „Czaj z łąki, czaj z krzaka, czaj z drzewa”III miejsce i nagrodę finansową w wysokości 400 zł otrzymała Katarzyna Latos Latosowo za zestaw domowych nalewek i domowych przekąsekWyróżnienie i nagrodę finansową 200 zł powędrowała do Roberta Janowskiego Naturatur za olej z pestek dyniWyróżnienie i nagrodę finansową 200 zł otrzymało Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za Marengi Legionistów Babci Karoliny. Zachwycające bezy z pysznym śmietankowo-owocowym kremem były nie tylko pyszne, ale także piękne. Każdy ozdobiony smacznym bratkiem. 

Czas strzepnąć okruszki, otrzeć usta i szykować się do VI Międzynarodowego Turnieju Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim. To już za rok!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE