Mleko i miód, czyli zakończył się V Międzynarodowy Turniej Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim

2018-07-06 10:49

Kraina mlekiem i miodem płynąca. Tak wygląda Mazowsze i Podlasie z perspektywy V Międzynarodowego Turnieju Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim, który odbył się 1 lipca 2018 r. Na rynku w Węgrowie na każdy metr kwadratowy bruku przypadał, co najmniej jeden tradycyjny produkt regionalny najwyższej klasy. Zapach wędlin, serów, pieczywa i ciast nęcił i kusił. Jedno z najsmaczniejszych świąt polskiej kuchni i tradycyjnych wyrobów spożywczych po raz kolejny odtrąbiło sukces. I myśmy tam byli, miód i piwo pili.

Kram z konfiturami
Autor: mat. pras. LOT Wielki Gościniec Litewski Kram z konfiturami na Międzynarodowym Turnieju Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim

Smakosze tradycyjnych wyrobów po raz piąty tłumnie zjechali na Turniej Smaków. A było co zjeść i zabrać do domu. 

Zapach dymu wędzarniczego roztaczały tradycyjne wędliny z Podlasia. Firma SMAK TRADYCJI (www.smaktradycji.net) była wielokrotnie wyróżniana za smak i jakość. Mnie smakowała kiełbasa ukraińska z szynki oraz palcówka. Do domu kupiłam wiejski salceson i kaszankę gryczaną i się nie zawiodłam. Po prostu pyszne. 

Rozsmakowałam się w przetworach z borówki wysokiej od Agnieszki Jarosińskiej ZIELONO MI (www.przetworyzborowki.pl). Próbowałam soków bez dodatku cukru Są w smaku świeże, rześkie i bardzo borówkowe. Jak dla mnie numerem jeden tego wydarzenia jest dżem z borówki amerykańskiej z dodatkiem lawendy. Nieco żywiczny w smaku, bardzo aromatyczny. Coś dla ludzi o dojrzałym guście.

Przed stoiskiem Pasieki Pachniczówka (www.pachniczowka.pl) wiła się długa kolejka. To znak, że znajdę tam coś pysznego. I nie pomyliłam się. Pachnący kwiatami naturalny napój z miodu, czyli MIODOLADA, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Tutaj Miodolada Miętowa konkuruje z Malinową. Osobiście polecam imbirową, bardzo podobną w smaku do piwa imbirowego.

Turniejowi Smaków towarzyszyły pokazy kuchni staropolskiej Muzeum Króla Jana w Wilanowie, warsztaty rękodzieła, plecenia wianków, warsztaty tańców dawnych. Była nawet kawiarenka serwująca, uwielbianą przez Fryderyka Chopina, kawę żołędziówkę.  

Międzynarodowy Turniej Smaków to przede wszystkim walka o nagrody i prestiżowe tytuły. Moje wielkie uznanie dla wszystkich startujących w turniejowych szrankach. Każdy produkt to efekt wielu lat ciężkiej pracy. 

Nagrodę dziennikarzy - Kielich Wojciecha Wielądko oraz nagrodę finansową w wysokości 300 zł przyznano Katarzynie Latos Latosowo za zestaw domowych nalewek i domowych przekąsek – domowa kiełbasa oraz kozi ser i dżem. W zestawie na szczególne wyróżnienie zasługuje nalewka Chrzanówka o wyjątkowym, dojrzałym i zrównoważonym smaku. 

Wyróżnienie oraz nagrodę finansową w wysokości 100 zł otrzymał Daniel Kalinowski za przaśny wiklinowy koszyk pełen słoiczków z magiczną zawartością. Magia tego koszyczka polega na tym, że zawartość słoiczków szybko znika, tak są pyszne.

Wyróżnienie oraz nagrodę finansową w wysokości 100 zł otrzymała również Marta Gryz za słodkie smarowidła. Doskonałym konfiturom towarzyszyła chałka rozpływająca się w ustach. Taka chałka, to gwarancja dobrego humoru każdego dnia. 

Zarząd Lokalnej Organizacji Turystycznej Wielki Gościniec Litewski przyznał nagrodę specjalną Kielich Wojciecha Wielądko oraz nagrodę finansową w wysokości 500 zł dla Stowarzyszenia „Liwianka” z Liwa za placki kopytkowe z sosem z grzybów leśnych lub cukrem. Idealna konsystencja, delikatność placków najlepiej podkreślała smak grzybów. Absolutnie zasłużona nagroda. 

Do konkursu „Na najsmaczniejszą potrawę regionalną na szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” zgłoszono 24 potrawy.Komisja Konkursowa przyznała:I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko i nagrodę finansową w wysokości 900 zł - dla Elżbiety Żmudzkiej za serek jabłkowy. Obecni w jury: Maciej Nowicki, szef kuchni Villa Intrata w Wilanowie, oraz Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni i pierogowa królowa Podlasia, byli tak zachwyceni smakiem serka jabłkowego, że chcą go natychmiast wykorzystać w swojej kuchni.

II miejsce i nagrodę finansową w wysokości 600 zł przyznano Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za Kaczkę po sokołowsku. Danie eleganckie, pięknie podane i wyborne w smaku.

III miejsce i nagrodę finansową w wysokości 400 zł przekazano Danucie Zawadzkiej za rosół z kaczki z lubczykiem. Natomiast wyróżnienie i nagrodę finansową 200 zł Małgorzacie Dąbkowskiej za blacharza (babkę ziemniaczaną) oraz Karolinie Moniuszko ”Ekosmak” za polędwicę dojrzewającą. 

Do konkursu „GOŚCINIEC Z PODRÓŻY” – najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno zgłoszono 22 kulinarne upominki. W tej kategorii konkursowej Komisja przyznała:I miejsce oraz Kielich Wojciecha Wielądko i nagrodę finansową w wysokości 900 zł – dla Pana Bogusława Bernabiuka za zestaw upominkowo-pamiątkowy wyroby mleczne, ser koryciński z nagietkiem, ciasteczka maślane i krówki. Na temat tych krówek, należałoby napisać poemat. Słodkie, kruche, niesamowicie kajmakowe, wręcz upajające smakiem. Można się od nich uzależnić.II miejsce i nagrodę finansową w wysokości 600 zł  otrzymała Joanna Dróżdż za zestaw herbat „Czaj z łąki, czaj z krzaka, czaj z drzewa”III miejsce i nagrodę finansową w wysokości 400 zł otrzymała Katarzyna Latos Latosowo za zestaw domowych nalewek i domowych przekąsekWyróżnienie i nagrodę finansową 200 zł powędrowała do Roberta Janowskiego Naturatur za olej z pestek dyniWyróżnienie i nagrodę finansową 200 zł otrzymało Stowarzyszenia Rodziców i Przyjaciół Dzieci i Młodzieży „Ku Przyszłości” za Marengi Legionistów Babci Karoliny. Zachwycające bezy z pysznym śmietankowo-owocowym kremem były nie tylko pyszne, ale także piękne. Każdy ozdobiony smacznym bratkiem. 

Czas strzepnąć okruszki, otrzeć usta i szykować się do VI Międzynarodowego Turnieju Smaków na Wielkim Gościńcu Litewskim. To już za rok!