Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu 1 października - co to za dzień? Od kiedy jest obchodzony?
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu obchodzony jest 1. października. Tego dnia wegetarianinem może stać się każdy, nawet ci, którzy na co dzień jedzą mięso. W Dzień Wegetarianizmu można dowiedzieć się, dlaczego jest on dobry dla zdrowia i na czym rzeczywiście polega.
Międzynarodowy dzień wegetarianizmu - od kiedy jest obchodzony
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu obchodzony jest 1 października. Datę tę wybrała Międzynarodowa Unia Wegetariańska (International Vegetarian Union), dnia 22 listopada 1977 r., podczas 24. Światowego Kongresu Wegetariańskiego zorganizowanego w New Delhi.
Dlaczego obchodzi się to święto?
Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu ustalono po to, aby promować wegetarianizm i informować społeczeństwo o płynących z niego korzyściach, przede wszystkim tych zdrowotnych. Choć świadomość ludzi jest coraz większa, wiedza na temat wegetarianizmu nadal jest stosunkowo niewielka, a znaczna część społeczeństwa (szczególnie mieszkająca w mniejszych miejscowościach) uważa wegetarianizm za fanaberię. Wiele osób powtarza też mity mówiące o tym, że wegetarianizm jest szkodliwy dla zdrowia.
Sposoby świętowania
Święto wegetarian obchodzone jest w wielu miejscach na całym świecie, gdzie organizuje się imprezy mające na celu promocję wegetarianizmu. Do udziału w tym święcie zapraszani są wegetarianie, ale też – a może przede wszystkim – ci, którzy o wegetarianizmie nie wiedzą zbyt wiele, a chcą swoją wiedzę pogłębić.
W Dzień Wegetarianizmu w wielu miejscach organizowane są darmowe wegetariańskie poczęstunki, żeby pokazać, że jedzenie bez mięsa może być pyszne, pożywne i pełnowartościowe. Niekiedy organizuje się wręcz festiwale wegetarianizmu, czyli fiesty przybierające ogromne rozmiary. Podczas obchodów w różnych formach (wykładów, pokazów, wystaw, ulotek, filmów itd.) promuje się zdrową dietę bez dodatku mięsa. Przekazywana jest wtedy również wiedza na temat zwierząt hodowlanych i roli mięsa w diecie człowieka. Coraz częściej tego dnia można nie tylko spróbować potraw wegetariańskich, ale także wziąć udział w warsztatach, podczas których można nauczyć się samodzielnie takie potrawy przyrządzać.
Historia diety wegetariańskiej
Wegetarianizm nie jest jedynie modą ostatnich dekad. Taki sposób odżywiania się znany jest już od tysiącleci, a pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą sprzed kilku tysięcy lat przed nasza erą z Egiptu i dotyczą plemion, które dzięki rezygnacji z produktów mięsnych cieszyły się dobrą kondycją. W starożytności tendencja ta była popularna wśród elit, np. filozofów, którzy uważali, że taka dieta sprzyja zdrowiu, długowieczności i pomaga w rozwoju duchowym.
Coraz więcej osób na całym świcie świadomie rezygnuje z jedzenia mięsa. Powstaje również coraz więcej restauracji specjalizujących się w serwowaniu potraw jarskich. W Wielkiej Brytanii obecnie jest około 1,5 miliona wegetarian, a w Polsce liczba ta powoli zbliża się do miliona.
Czy w dieta bezmięsna jest monotonna?
„W każdej kuchni niezwykle istotne są przyprawy. To one nadają potrawom charakter i potrafią zdecydować o ich walorach smakowych. Często dzięki nim można stworzyć zupełnie różne dania, choć ich główne składniki będą podobne”, mówi szef kuchni marki Knorr, Piotr Murawski