Jak gotować dla chorych onkologicznie, czyli „Dieta w chorobie nowotworowej” [RECENZJA KSIĄŻKI]

2018-10-19 11:46

„Dieta w chorobie nowotworowej” to kulinarne kompendium o żywieniu w trakcie leczenia onkologicznego.  Książka skierowana jest do chorych, ale jej prawdziwymi adresatami są bliscy chorych, towarzyszący im w chorobie. Autorką książki jest Aleksandra Kapała, lekarka, specjalistka onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych, na co dzień pracująca z pacjentami Centrum Onkologii – Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie. Polecamy także wywiad z Aleksandrą Kapałą Dieta w chorobach nowotworowych  

Dieta w chorobie nowotworowej
Autor: materiały prasowe Buchmann

Choroby nowotworowe dotykają coraz większej liczby ludzi. Każdy z nas zna kogoś, kto leczył się onkologicznie lub wkrótce kogoś takiego pozna.

Dzisiaj w większości przypadków nowotwory wcześnie rozpoznane, po wdrożeniu odpowiednich procedur medycznych, są uleczalne. 

Terapia onkologiczna jest wielkim wyzwaniem dla organizmu. Dlatego tak ważne jest właściwe żywienie na każdym etapie choroby, leczenia i rekonwalescencji.  I to zadanie często spada na barki najbliższych. Osób, które towarzyszą choremu w trakcie leczenia. Bo pacjent onkologiczny w wyniku terapii często jest zmęczony i zniechęcony. Może odczuwać jadłowstręt, czasami męczą go nudności i wymioty. Boryka się z biegunkami i zaparciami. Cierpi na zapalenie śluzówki jamy ustnej. Po zabiegach operacyjnych i radioterapii jest po prostu wycieńczony. 

Stąd tak istotne, by o tym jak żywić pacjentów onkologicznych, co gotować i dlaczego, wiedziało także otoczenie chorego i mądrze go wspierało.

Chory onkologicznie nie wymaga wyrafinowanej kuchni. Tu nie potrzebne są drogie produkty i wystrzałowe receptury. Posiłki pacjentów onkologicznych powinny być smaczne, ładnie podane, odżywcze i dobrze zbilansowane. No i dobrane do bieżących potrzeb. Pacjent w trakcie chemioterapii z nudnościami potrzebuje sycących koktajli prosto z lodówki. Chory przed zabiegiem operacyjnym i tuż po ma potrzebę zwiększonej ilości łatwo przyswajalnego białka. Pacjent z niedokrwistością powinien dostać wątróbkę bogatą w żelazo i surówki pełne witaminy C, oba składniki znacząco wpływają na krwiotworzenie. 

Książka Aleksandry Kapały jest najlepszym przewodnikiem w tym skomplikowanym świecie. Napisana zrozumiałym językiem, w sposób prosty i jasny wyjaśnia skomplikowane zjawiska, odkłamuje dietetyczne mity i dostarcza tylko sprawdzone wiadomości. 

Wielkim walorem książki są przepisy kulinarne pogrupowane zgodnie z potrzebami pacjentów na różnych etapach leczenia i rekonwalescencji.

Czytelnicy znajdą tu wiele przykładów właściwego i zróżnicowanego odżywiania, które – z jednej strony – porządkują problemy dietetyczne u chorych na nowotwory oraz – z drugiej strony – są przedstawione w bardzo atrakcyjny sposób.

prof. dr hab. Maciej Krzakowski Krajowy Konsultant ds. Onkologii Klinicznej 

Aleksandra Kapała – lekarka, specjalistka onkologii klinicznej i chorób wewnętrznych. Pracuje w Centrum Onkologii – Instytucie im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie, w Klinice Nowotworów Głowy i Szyi, tam też prowadzi Szpitalny Zespół Żywieniowy. Od lat działa w Polskim Towarzystwie Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, gdzie obecnie pełni funkcję Przewodniczącej Sekcji Onkologii Klinicznej.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE