Festiwal CHLEB-WINO-SER w Sandomierzu kusi w czerwcu smakami
Sandomierz słynie z festiwali poświęconych dobremu jedzeniu i winom. Największym i najważniejszym z nich jest ten przypadający na weekend po obchodach Święta Bożego Ciała - Festiwal „Chleb Wino Ser” w dniach 22-23 czerwca i poprzedzający go piątkowy Dzień Partnerów Festiwalu 21 czerwca.
Produkt, kuchnia, tradycja
Festiwal „Chleb Wino Ser” sławi polskie naturalne produkty, rodzimą kuchnię, tradycje i to co na naszych stołach najlepsze. Sandomierz od dłuższego czasu kojarzy się z dobrym jedzeniem, winem i owocami, bo przecież okolica słynie z wielkich sadów owocowych, a niezaprzeczalne walory turystyczne ściągają tu całe rodziny.
Termin Festiwalu przypada na długi weekend łączący się ze świętem Bożego Ciała i początkiem wakacji, można się więc spodziewać szczególnej frekwencji.
Na sandomierskim Rynku będzie sporo atrakcji zarówno dla zwiedzających i wystawców - pokazy, degustacje, animacje oraz Festiwalowa Kawiarenka w której odbywać się będą spotkania i prezentacje gości specjalnych. Odbędzie się sporo pokazów; pieczenia chleba, robienia pierogów, kulinarnych umiejętności i prawdziwie spektakularne show gotowania, z ogniem, dymem, azotem, gdzie swój kunszt pokażą wspaniali, słynni kucharze.
Maciej Orłoś – znany i lubiany prezenter - podjął się spinania słowem wydarzeń Festiwalowych.
To Festiwal szczególnie lubiany przez Miasto Sandomierz, jego włodarzy i mieszkańców.
W organizację włączają się takie lokalne instytucje jak Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy, Lokalna Organizacja Turystyczna, Sandomierskie Centrum Kultury, muzealnicy, tutejsi artyści i pasjonaci.
Dzień Partnerów
W dniu kiedy dopiero miasteczko festiwalowe będzie się dopiero budować, sandomierskim Rynkiem zawładną firmy, które swoim zaangażowaniem wspierają Festiwal. Rozstawią swoje namioty, pokażą jak smakują ich unikatowe wyroby, opowiedzą i często zdradzą trochę tajników ich wytwarzania. Pokażą jak niecodziennie można podejść do zdawałoby się zwykłych produktów. No bo kogo nie zaciekawią lody o serowych smakach, połączeniach wędlin z cytrynowymi konfiturami, mufinki nadziewane serem...
Dzieci będą się bawić w komponowanie kanapek, a dorośli spróbują jak łączy się kawa i ser.
Dla przyjezdnych i mieszkańców Sandomierza kucharze przygotują Wielki Poczęstunek - będzie to makaronowe danie z serowym sosem.
Wieczorem natomiast odbędzie się spektakularny pokaz kulinarny na sześciu kucharzy, dwóch dyrygentów i jednego spikera - Macieja Orłosia. I to już brzmi atrakcyjnie! A jeśli użyją ciekłego azotu, dymu, ognia, prawie choreograficznym układzie, to zapowiada się naprawdę ciekawe wydarzenie.
Kolacja na Zamku
Polska Inicjatywa Kulinarna to grupa zapaleńców, którzy kochają gotować, jeść i dzielić się swoją pasją. Oni to właśnie przygotują niesamowitą kolację inspirowaną trzema składnikami jakie są emblematem tego festiwalu. Dania z chlebem i serem w odsłonach zaskakujących i smacznych, a uświetnione winem, ciekawym piwem, nalewką. Roli szefa gotujących szefów podjął się Adam Chrząstowski. Jeden z najwybitniejszych kucharzy, który podczas Polskiej Prezydencji w Unii Europejskiej w 2011 roku piastował prestiżową funkcję głównego konsultanta kulinarnego. Gotował wtedy dla premierów i prezydentów wszystkich państw europejskich. W tym roku współpracuje z Krakowem – Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej 2019.
A całą kolację gotować będą:
Adam Chrząstowski - trener i konsultant kulinarny
Krzysztof Kopciński - reprezentujący restaurację Nº31 Roberta Sowy
Tomasz Milewski z Hotelu w Mikołajki*****
Marcin Maciąg szef kuchni sandomierskiego Hotelu pod Ciżemką
oraz dwaj organizatorzy Festiwalu
Dariusz Wójcik - trener i konsultant kulinarny
Gieno Mientkiewicz - rzecznik i promotor polskich serów zagrodowych
Wstęp płatny.
Warsztaty degustacyjne
W sobotę i niedzielę, zawsze odbywają się degustacje komentowane. Tak też będzie w tym roku.
Niewielkie grupy. Profesjonalni prowadzący, pasjonaci i nietuzinkowe połączenia, bo takie zawsze były te degustacje. Jak dobrać kawę do sera, a jaki ser do kawy, jak ją parzyć, wybrać ekspres czy dripp, a może aeropress...
Na cykl degustacji składa się kilka tematów, a właściwie ich swoisty miks, więc można spodziewać się chleba, piwa, win, serów i kto wie czego jeszcze.
Sandomierscy winiarze, przedstawią swoją ideę dążenia do jak najwyższej jakości. Jak się to robi, i jakimi środkami się osiąga. Łukasz Ostrowski z Winicjatywy połączy regionalne sery z winami z najbliższej okolicy.
Oczywiście zaprezentują swoje wina z dobranymi przekąskami.
Dr Józef Sadkiewicz opowie o istocie fermentacji na przykładzie wina, chleba czy napojów. Dowiemy się jaki duch przenika te produkty, jak stara jest idea fermentacji i co ona daje organizmowi.
Warsztaty degustacyjne odbywać się będą w sali obrad sandomierskiego Ratusza.
Wstęp płatny.
Kawiarenka
Na czas Festiwalu powstaje Kawiarenka. Będzie w centrum Rynku, ale jednak trochę na uboczu, na tyle, żeby można było w niej odpocząć i coś zjeść w zupełnym spokoju.
Ważne jednak, aby śledzić co oprócz jedzenia będzie w Kawiarence. Otóż będą tam spotkania autorów książek kulinarnych, swoiste krótkie popularyzatorskie wykłady i wywiady.
Już swoją obecność zapowiedzieli, prof. Jarosław Dumanowski, historyk jedzenia i kulinariów, a też i dr Józef Sadkiewicz, wspaniały badacz ziarna, mąki i chlebów.
Swoje premiery będą miały książki kulinarne:
Dzieje łakomstwa i obżarstwa - Adrianny Ewy Stawskiej
Królestwo zup - Ludmiły i Adrianny Ewy Stawskich
Nalewki. Natura zamknięta w butelce - Anny Szubińskiej
Atlas serów - Marka Kosmulskiego
Swój pokaz zapowiedział też Szymon Czerwiński z portalu Beszamel.pl
Wstęp wolny.
7 Serów Głównych
Konkurs dla serowarów na najlepszy ser - 7 Serów Głównych.
Sam konkurs, a właściwie plebiscyt powstał w roku 2012 na forum grupy Facebookowej - Agenci Sero 7. Co roku, uczestnicy zgłaszali swoje propozycje i po zliczeniu głosów, tuż przed Wielkanocą ogłaszany był wynik. Konkurs siłą rzeczy dotyczył zdecydowanie bardziej popularności niż jakości, choć ta niewątpliwie brana była pod uwagę.
W tym roku konkurs wchodzi w fazę zdecydowanie bardziej dojrzałą. Nadarza się ku temu świetna okazja jaką jest Festiwal „Chleb Wino Ser”. Kapituła konkursu składa się z tych, którym walory sera są szczególnie bliskie nie tylko ze względu na smak, lecz również są istotnym elementem ich pracy:
Gieno Mientkiewicz - rzecznik i promotor polskich serów zagrodowych (przewodniczący)
Agata Wojda - szefowa kuchni i felietonistka kulinarna
Adam Chrząstowski - szef kuchni i konsultant kulinarny
Łukasz Klesyk - krytyk kulinarny, felietonista, autor książek, znawca alkoholi
Edward Bajko - prezes Spółdzielni Mleczarskiej Spomlek
Sery będą oceniane w siedmiu kategoriach. Wyniki podane zostaną w niedzielę o g.16:00 na zakończenie Festiwalu. Wtedy też laureatom zostaną wręczone dyplomy i ceramiki upamiętniające wygrane.
Jedzenie od serca
Festiwal zawiera w swojej nazwie trzy arcysmaczne produkty, ale przecież na będzie można posmakować wiele innych smakołyków. Chcemy docenić to jak twórcy tych specjałów się starają. To dla nich powstał konkurs „Jedzenie od serca”, który oceni zupełnie inne jury. I ich zdaniem będzie docenienie starań na polu cudownych smaków, wyjątkowych receptur, poszanowania tradycji czy umiejętność odnalezienia śladów dawnego szczęśliwego życia.
Oceną serów, chlebów i każdego innego jedzenia jak najbardziej emocjonalną, nieobiektywną, jednak wrażliwą i czułą, zajmą się jurorzy którzy na co dzień nie zajmują się branżą żywności. Choć zapewne codziennie jedzą i wysoko sobie cenią jego przyjemność.
Jurorzy przyznają trzy wyróżnienia w kategoriach: ser, chleb i trzecie dowolne, które ich zachwyci.
Ewenementem tego konkursu będzie to, że do trzeciej kategorii sami będą musieli sobie przynieść produkty. Jeśli ich coś zachwyci, muszą sami kupić próbkę i przekonać jury do swojego wyboru.
W skład tego jury wejdą artyści, V.I.P., dziennikarze ...i co roku jego skład będzie się konstytuował na nowo. Nad porządkiem obrad i głosowania czuwać będzie Bartosz Wilczyński, doświadczony promotor polskiego jedzenia.
W tym roku w jury zasiądą na pewno:
Bartosz Wilczyński - przewodniczący jury
Maciej Orłoś - dziennikarz, konferansjer
Anna Śmiałek - portal Beszamel.pl
Marcin Marzec - burmistrz Sandomierza
...pozostali jurorzy wkrótce dołączą.
Laur dobrego smaku
LOT PZS podczas organizowanego festiwalu „Chleb Wino Ser” w Sandomierzu uhonoruje kulinarny produkt lokalny z okolic Sandomierza, który w sposób znaczący wpłynie na poszerzenie i uatrakcyjnienie oferty kulinarnej naszego regionu a tym samym wpłynie na wzbogacenie oferty turystycznej regionu sandomierskiego.
Produkt kulinarny wykonany z lokalnych produktów, smaczny i zdrowy, który otrzyma „Laur dobrego smaku” – Sandomierskie 2019 r. będzie promowany przez Lokalną Organizację Turystyczną „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej” i polecany w lokalnych restauracjach, hotelach, gospodarstwach agroturystycznych. Mamy nadzieję, że „Laur dobrego smaku” przyczyni się do powstawania nowych kulinarnych produktów i będzie inspiracją do korzystania z tradycyjnej kuchni i tradycyjnych wyrobów, które jakością będą wyznaczały nowe trendy.
Region sandomierski jest swoistą spiżarnią zdrowych i smacznych owoców i warzyw, które czekają na przetworzenie. Wspomnieć tu możemy sandomierskie jabłka, morele, wiśnie, winogrona, czy aronie. Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce w pewnym sensie kreuje i wyzwala potrzebę działania w zakresie przetwórstwa produktów rolnych. Mamy nadzieję, że nasz region dołączy do tych regionów, które stawiają na dobry smak i będzie bardziej rozpoznawalny na mapie smaków i kulinariów w Polsce.
Regulamin konkursu wkrótce będzie dostępny na stronie festiwalu.