„Emocje na głodzie” - książka, który uczy jak kontrolować emocje i jeść w zdrowy sposób

2019-09-26 13:55

Jakie składniki poprawiają nastrój? I czy można zajadać emocje na zdrowo? Poznaj przepisy, które pomogą uporać się z nudą, lękiem i stresem, dokuczliwym głodem czy smutnym nastrojem – w książce „Emocje na głodzie” Lindsey Smith podpowiada, jak zostać specjalistą od własnych emocjonalnych potrzeb żywieniowych.

EMOCJENAGŁODZIE_3D.JPG
Autor: mat. pras. Wydawnictwo Laurum

Jelita – nasz drugi mózg

Układ pokarmowy zawiera ponad 100 milionów komórek nerwowych, co sprawia, że jelita jako pierwsze reagują na stres. To właśnie dlatego skręca cię w żołądku, gdy się denerwujesz. To również przyczyna tego, że puste miejsce po motylach w brzuchu wypełniasz lodami. A odłożone na później sprawy przekładają się na pizzę z podwójnym serem lub frytki. Zajadanie emocji to jeden z głównych problemów współczesnego społeczeństwa. Okazuje się jednak, że można jeść zgodnie z emocjami oraz spełniać kulinarne zachcianki w zdrowy sposób – wystarczy zastosować się do wskazówek Lindsey Smith, autorki książki Emocje na głodzie.

Jak zaspokoić głód emocjonalny?

Kubki smakowe zmieniają się co sześć miesięcy. A ludzie jako istoty złożone przeżywają kryzysy egzystencjalne nawet częściej. Dlatego gdy rozpoczyna się zajadanie smutku, trzeba zadać sobie pytanie: co się naprawdę dzieje wtedy z ciałem? Autorka pokazuje, że przyczyną może być brak jednego składnika lub że jest to bardziej złożony problem. Dzięki jej książce uda ci się rozłożyć wszystkie kulinarno-emocjonalne zachcianki na czynniki pierwsze. I co najlepsze – poznasz przepisy na dania i przekąski, które zaspokoją twój emocjonalny głód w zdrowy sposób.

Proste przepisy na trudne emocje

Smoothie na chandrę, lody na złamane serce czy kuleczki na poprawę nastroju – to tylko kilka przykładów przepisów zaspokajających zachcianki na coś słonego, coś słodkiego, coś kremowego lub coś chrupiącego. W Emocjach na głodzie znajdziesz aż 100 szybkich i prostych przepisów dopasowanych do różnych stanów emocjonalnych. Jeśli więc odczuwasz smutek, zdenerwowanie, zmęczenie, irytację czy znudzenie, wystarczy zajrzeć do odpowiedniego podrozdziału i wybrać przepis, który ci najbardziej odpowiada. Książka zawiera także przegląd poszczególnych warzyw i owoców oraz korzystnych oddziaływań każdego z nich na zdrowie ciała i umysłu. Poznasz również najróżniejsze dodatki, które poprawiają nastrój, zamienniki białego cukru, kofeiny, białej mąki czy wskazówki na temat „zero waste”.

O autorce:

Lindsey Smith – autorka książek, trenerka zdrowia i mówca. Najbardziej znana ze swoich książek Junk Foods & Junk Moods i Food Guilt No More, Lindsey pomogła tysiącom ludzi chcących poprawić swój nastrój, zmniejszyć niepokój i nauczyć się kochać samych siebie odrobinę mocniej. Regularnie pisze dla Today Show Food i Huffington Post.

***

Lindsey Smith, Emocje na głodzie

Tytuł oryginału: Eat Your Feelings: The Food Mood Girl’s Guide to Transforming Your Emotional Eating

Przekład: Magda Witkowska

280 stron, oprawa miękka ze skrzydełkami, cena 49,90 zł

Premiera 27 września 2019 r.

Wydawnictwo Laurum

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE