Ceny pączków w 2023 roku. Ile trzeba zapłacić za pączka w tłusty czwartek?
W tym roku tłusty czwartek przypada 16 lutego. W tym szczególnym dniu tradycyjnie zajadamy się pączkami wypełnionymi słodkim nadzieniem i kruchymi faworkami. Ze względu na kryzys oraz wysokie koszty energii i składników ceny tych słodkości znacznie podskoczą. Czy w tym roku ceny pączków pobiją rekord?
Spis treści
Jak kształtują się ceny pączków?
Piekarze i cukiernicy już liczą koszty i mniej więcej wiedzą, ile klienci będą musieli zapłacić za pączki. Cena jest uzależniona od składników, a te są coraz droższe. Obecnie w cukierniach i piekarniach mąka i cukier pochodzą z zeszłorocznych zapasów. Jednak piekarze powoli zaczynają uzupełniać braki w magazynach. Mąka zdrożała o 100 proc. Za tłuszcze cukiernie muszą zapłacić o 80 proc. więcej, a za drożdże aż 200 proc. Składniki znacznie podrożały, więc ceny pączków nie będą niskie. Dostawcy półproduktów już teraz zapowiadają, że kolejne podwyżki będą na poziomie około 15 proc. Za inne słodkie wypieki również trzeba będzie więcej zapłacić.
Do kosztów za składniki trzeba doliczyć wydatki na prąd i gaz. Rachunki za energię wzrosły w niektórych miastach nawet o 600 proc. Chociaż piekarze i cukiernicy zastrzegają, że część kosztów wezmą na siebie, to jednak w pewnym stopniu zapłacą też klienci.
Ceny pączków na tłusty czwartek 2023
Piekarnie i cukiernie oferują najróżniejsze rodzaje pączków. Dostępne są te tradycyjne z nadzieniem z konfitury różanej oraz z ajerkoniakiem, toffi, jabłkiem, lukrem i skórką pomarańczową czy marmoladą z czarnego bzu. Producenci szacują, że cena pączka będzie się wahać od 4 zł do 6 zł. Niektóre cukiernie już teraz, miesiąc przez tłustym czwartkiem, sprzedają je nawet po 10 zł. W porównaniu do zeszłego roku dziś ceny pączków są wyższe o mniej więcej 15 proc. Słono będą musieli zapłacić także fani mini pączków. Za 1 kg w małej wersji trzeba będzie wydać od 30 zł do nawet 55 zł.
Kiedy tłusty czwartek 2023?
Tłusty czwartek, czyli dzień pączków i faworków, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Data święta jest ruchoma i zależy od Wielkiego Postu i Wielkanocy.
Historia tłustego czwartku zaczęła się już w czasach pogańskich. W tym dniu świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. W czasie biesiad objadano tłustymi potrawami z mięsa. Zajadano się boczkiem i słoniną. Spożywano je w towarzystwie wina, okowity lub samogonu. Nie brakowało także ówczesnej wersji pączków, które robiło się z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną.
Kiedy w tym roku będzie można do woli objadać się pączkami i faworkami? W 2023 roku tłusty czwartek obędziemy świętować 16 lutego.