Ceny cateringu świątecznego. Co możemy znaleźć w ofercie i ile trzeba wydać?

2022-12-16 10:45

Coraz więcej firm oferuje catering na święta Bożego Narodzenia. Gotowe dania świąteczne można też zamówić w wielu restauracjach. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować lub nie mają czasu, aby potrawy przygotować samodzielnie. Ile trzeba zapłacić za catering wigilijny? Jakie potrawy są w ofercie restauracji i firm cateringowych?

ceny cateringu
Autor: Shutterstock

Catering świąteczny – menu

W ofercie firm cateringowych i restauracji znajdziemy mnóstwo pysznych świątecznych potraw. Zamówić można dania rybne jak karp smażony na złoto, ryba po grecku, śledź w oleju czy łosoś marynowany w pomarańczach z burakami. Cateringi proponują także zupy. Można skusić się na grzybową z łazankami lub barszcz czerwony z uszkami. W menu świątecznym znalazły się tradycyjne potrawy wigilijne jak postna kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, pasztet i klasyczna sałatka jarzynowa. Firmy proponują różne pieczone mięsa – schab, golonkę, boczek czy udziec jagnięcy. Wśród potraw świątecznych nie zabrakło słodkich wypieków. Możemy zamówić makowiec z bakaliami, szarlotkę lub sernik. W ofertach znajdziemy również kompot z suszu.

Z roku na rok w ofercie cateringowej świątecznej pojawia się coraz więcej dań wegańskich i wegetariańskich. Dużą popularnością cieszą się różne roślinne przysmaki. Wśród propozycji cateringowych znajdziemy wegetariański pasztet z ciecierzycy z żurawiną, bigos z boczniakami, pierogi z soczewicą, tofu po grecku oraz sernik jaglany i wegańskie ciasto makowe.

Catering świąteczny – cennik

Ceny dań na święta Bożego Narodzenia pochodzą z firm cateringowych i restauracji w Warszawie. Ile trzeba więc zapłacić za catering świąteczny w Warszawie? Cena usługi uzależniona jest od liczby potraw i osób. Cennik można znaleźć na stronach restauracji i firm, ale niektóre cateringi warszawskie nie podają cen. Koszt ustalany jest indywidualnie. W tym roku ceny kształtują się od 12 do 300 zł za jedną porcję świątecznej potrawy o wadze 100 g. Za półmisek pieczonych mięs trzeba zapłacić około 150 zł. Jeden litr świątecznej zupy grzybowej lub czerwonego barszczu kosztuje ponad 50 zł, a porcja ryby po grecku 25 zł. Kilogram uszek to wydatek na poziomie prawie 300 zł. Tradycyjny świąteczny sernik kosztuje około 60 zł.

Catering świąteczny – jak zamówić?

Zamówienia na catering na święta Bożego Narodzenia przyjmowane są tylko do połowy grudnia. Dlatego należy wcześniej zrobić rozeznanie i zastanowić się, czy catering na święta będzie dobrym rozwiązaniem. Dania wydawane są dzień lub dwa przed wigilią. Warto pamiętać, że po odbiór jedzenia na święta Bożego Narodzenia trzeba zgłosić się osobiście. Niestety większość firm cateringowych nie dostarcza świątecznych potraw do domów lub robi to za dodatkową dość wysoką opłatą. Zamówienia można złożyć na stronach internetowych, mailowo lub telefonicznie. 

Jeżeli nie korzystasz z usług firm cateringowych i świąteczne potrawy przyrządzasz samodzielnie, zobacz wideo i dowiedz się, jak zrobić pyszny bigos.

Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl