Aspartam na liście składników rakotwórczych? WHO ostrzega przed popularnym słodzikiem
Aspartam, czyli popularna substancja słodząca, która jest składnikiem napojów dietetycznych, może już niedługo zostać uznana za czynnik rakotwórczy. Ma pojawić się na liście WHO już 14 lipca.
Aspartam na liście WHO
O sprawie nieoficjalnie informuje Reuters. Agencja powołuje się na dwa anonimowe źródła biorące udział w aktualizacji listy składników, które mogą być potencjalnymi czynnikami kancerogennymi. Proces prowadziła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), która jest częścią WHO. Decyzję podjęto już miesiąc temu po konsultacjach z grupą zewnętrznych ekspertów i na podstawie wyników badań. Nie wzięto jednak pod uwagę, ile słodzika może wywołać skutki uboczne, ponieważ tym zajmuje się Wspólny Komitet Ekspertów WHO i FAO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).
Branża spożywcza zarzuca nierzetelność
Na pogłoski o decyzji w sprawie aspartamu wypowiedziało się Międzynarodowe Stowarzyszenie Słodzików, do którego należą największe światowe koncerny produkujące napoje. Członkowie zarzucają IARC nierzetelność i uważają, że decyzja opiera się na zdyskredytowanych badaniach. Lista, na której już niedługo znajdzie aspartam, może wprowadzać klientów w błąd. Decyzja IARC wywołuje również obawy wśród regulatorów i przedsiębiorstw.
Agencje WHO bronią się
IARC broni się przed zarzutami branży spożywczej. Wyjaśnia, że do tej pory oceny obu agencji WHO uzupełniają się. To IARC wyraża opinię na temat danego składnika, a JECFA przeprowadza ocenę ryzyka. Ma ona na celu określenie prawdopodobieństwa wystąpienia skutku ubocznego w określonych warunkach i przy określonych poziomach spożycia. Źródła agencji Reutersa w IARC uważają, że powodem pojawienia się aspartamu na liście substancji potencjalnie rakotwórczych, jest motywacja do prowadzenia nad nim jeszcze więcej badań.
Jaka dawka aspartamu jest bezpieczna?
Badania nad szkodliwością aspartamu prowadzone są od wielu lat. Już 1981 roku opublikowane pierwsze wytyczne na temat spożycia aspartamu. Zdrowie mogłoby być zagrożone, jeżeli ważąca 60 kg dorosła osoba, piłaby codziennie od 12 do 26 puszek napojów z tym słodzikiem.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na pyszne domowe ciasta bez cukru.