9 lutego: Międzynarodowy Dzień Pizzy - jak pizzę jadają Polacy?
96% Polaków jada pizzę, 73% z nich je ją przynajmniej raz w miesiącu – wynika z raportu Instytutu Badań Pollster.
Gdzie i jak często jemy pizzę?
96% osób przyznaje, że zdarza im się jadać pizzę, jedynie 4% osób nie je pizzy w ogóle. Zdecydowanie rzadziej pizzę jedzą osoby po 55 roku życia.Wśród osób jedzących pizzę, 30% je ją raz w miesiącu, 33% – dwa, trzy razy w miesiącu, raz w tygodniu - 8%, a częściej niż raz w tygodniu pizzę je 2% badanych i zdecydowanie częściej są to mężczyźni. 27% je pizzę rzadziej niż raz w miesiącu.Najczęściej zamawiana pizza, to ta z dowozem do domu (40%). Pizzę w lokalu jada 26% badanych i zdecydowanie rzadziej robią to osoby w wieku 35-44 lat, które częściej niż inni wolą pizzę przyrządzić samodzielnie w domu. Pizzę samodzielnie piecze 20% badanych. Co ciekawe, osoby kupujące pizzę mrożoną lub spód do pizzy (10%), to zdecydowanie częściej osoby będące w wieku 55+.
Trzema najbardziej rozpoznawalnymi pizzeriami wśród badanych są: Pizza Hut, Da Grasso i Telepizza.
Jaką pizzę preferujemy
63% Polaków preferuje pizzę na cienkim cieście, 30% osób woli grube ciasto. Zwolenników ciasta Calzone jest 2%, a 6% osób nie potrafi określić swoich preferencji.
Najbardziej lubiane pizze to: Pepperoni (20%), Margerita (16%), Cappriciosa i Hawajska (15%) oraz pizza Serowa (12%).
Podstawowym składnikiem, którego według badanych nie może zabraknąć w pizzy to ser (77%), który plasuje się na pierwszym miejscu zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Na drugim miejscu kobiety wybierają sos pomidorowy a mężczyźni pieczarki. Na trzecim miejscu jest odwrotnie - u kobiet pojawiają się pieczarki u mężczyzn sos pomidorowy. Sos pomidorowy jako jeden ze składników, którego nie może zabraknąć w pizzy wybrało 48% osób, natomiast pieczarki 46%. Czwartym składnikiem zarówno u kobiet jak i mężczyzn jest szynka (28%). Kolejne składniki to: salami (14%), kurczak (13%), cebula (13%), pomidory (12%), papryka (9%), oliwki (7%), kukurydza (5%), ananas (4%). Kobiety zdecydowanie częściej niż mężczyźni wybierały kurczaka (odpowiednio 18% i 9%), mężczyźni natomiast zdecydowanie częściej niż kobiety wybierali cebulę (odpowiednio 17% i 9%).
Przeczytaj też: Dzień pizzy 9.02 - jak zrobić dobre ciasto na pizzę?