Kupowanie i przechowywanie

Produkty żywnościowe to najczęściej kupowane przez nas rzeczy. Sprawiają, że to co gotujemy jest smaczne i zdrowe. Składniki jedzenia są wrażliwe: na temperaturę, nieodpowiednie przechowywanie, czas. Świeżość to podstawowe kryterium ich jakości. Podpowiadamy, jak dobrze kupić jedzenie i jak je odpowiednio przechować.

Kupowanie i przechowywanie

Nowalijki - jak wybierać i przechowywać młode warzywa

Dawniej na wiosnę organizm potrzebował zwiększonych ilości witamin. Przyjęło się więc, że nowalijki służą zdrowiu. Kilka lat temu zaczęło się jednak mówić o tym, że faszerowane chemikaliami sezonowe warzywa raczej nam szkodzą niż służą. Co zrobić, by na nasze stoły trafiły tylko te zdrowe warzywa.

Świąteczne zakupy w aplikacji mobilnej: jak i gdzie zamawiać sprawunki spożywcze na święta?

Aplikacje mobilne ułatwiają zamówienie świątecznych sprawunków spożywczych. Zakupy są łatwe i bezpieczne. Ceny produktów spożywczych są takie same jak w sklepie stacjonarnym. Przy dużych zamówieniach dostawa jest darmowa, przy mniejszych koszt zakupów to około 10 zł. Czy warto? O tym przekonajcie się sami, czytając artykuł poniżej. 

Współczesna margaryna: Jak się zmieniła? Jak powstaje? Przygotujesz ją w domu!

Istnieje powszechny mit, że margaryna to produkt wysoko przetworzony, szkodliwy, którego należy się wystrzegać. To już przeszłość. Współczesna margaryna to produkt wysokiej jakości, powstały na bazie olejów roślinnych, dzięki czemu stanowi źródło niezastąpionych kwasów Omega-3 i Omega-6 w diecie. 

Gdzie kupić biały mak? Cena białego maku i zastosowanie

Biały mak to prawdziwy rarytas wśród bakalii. Używany jest do tradycyjnych, świątecznych dań polskich, jest jednak dość drogi i nie dostaniemy go w każdym sklepie. Sprawdź, gdzie kupić biały mak, jaka jest jego cena i co można zrobić z białego maku.  

Promocja kapusty STOŻKOWEJ w Lidlu: zobacz najlepsze przepisy z kapustą stożkową

Już od poniedziałku, 19 października, do środy, 21 października na Ryneczku Lidla jest dostępna świeża, polska kapusta stożkowa w promocyjnej cenie! Soczyste i chrupiące liście kapusty stożkowej smakują jak młoda kapusta, sprawdzą się w surówkach, ale również w daniach na ciepło, czy w domowych kiszonkach. Zobaczcie sami!

Pasta tahini: co to jest? Do czego można wykorzystać tahinę?

Tahini to pasta sezamowa będącą składnikiem wielu potraw Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jej historia sięga kilku tysięcy lat wstecz i trudno przypisać jej pochodzenie jednemu obszarowi świata. Z całą pewnością można jednak stwierdzić, że tahina przydaje się do przygotowania wielu wyśmienitych dań. Czym jest tahini i do czego dodać tę pastę?

Prawdziwy miód - jak rozpoznać? Na co zwrócić uwagę kupując miód?

Prawdziwy miód to skarbnica zdrowia. Wzmacnia organizm, poprawia pracę serca, działa przeciwbakteryjnie. Pod warunkiem, że nie jest oszukany. Na co zwrócić uwagę kupując miód, jak rozpoznać prawdziwy miód?

Zdrowa żywność. Czy produkty, które kupujesz naprawdę są ekologiczne?

Jesteś miłośnikiem zdrowej, ekologicznej żywności? Wiesz jak sprawdzić, czy kupowane przez ciebie produkty naprawdę są ekologiczne? Oto kilka cennych podpowiedzi.

Oznakowanie produktów żywnościowych z Italii bez tajemnic: jak wybierać włoskie produkty najwyższej jakości?

Włochy to królestwo jedzenia, a poszczególne regiony chronią swoje niepowtarzalne produkty oznaczając je w specjalny sposób. Dlaczego? Zdarza się coraz częściej, że mimo, iż dany produkt od wieków pochodził z danego regionu to teraz inni, niezwiązani z tym terenem, a zafascynowani jego komercyjnym sukcesem zaczynają tworzyć mniej lub bardziej udane podróbki. Dlatego patrząc na regały z włoską żywnością natrafimy na opakowania oznaczone logo „DOP”, „IDP” lub „Made in Italy”. Co tak naprawdę kryje się za tymi oznaczeniami?

Jak zamrażać mięso? Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Zamrażanie wydaje się nieskomplikowaną czynnością. Współczesne zamrażalniki są wyposażone w odpowiednie agregaty wytwarzające temperatury do minus 20 stopni. Prawidłowo zamrożone mięso niczym nie będzie się różnić od właściwości świeżego kawałka. Jak i na jak długo zamrażać mięso?

Strona 1 z 23