Kupowanie i przechowywanie

Produkty żywnościowe to najczęściej kupowane przez nas rzeczy. Sprawiają, że to co gotujemy jest smaczne i zdrowe. Składniki jedzenia są wrażliwe: na temperaturę, nieodpowiednie przechowywanie, czas. Świeżość to podstawowe kryterium ich jakości. Podpowiadamy, jak dobrze kupić jedzenie i jak je odpowiednio przechować.

Kupowanie i przechowywanie

Jak robić świąteczne zakupy, nie narażając siebie i innych?

Świąteczne zakupy to dla wielu z nas wyzwanie. Jak wszystko zorganizować by było szybko, sprawnie i bez wracania po zapomniane produkty? To zadanie dla mistrza dobrej organizacji, którego wykonanie w tym roku jest jeszcze dodatkowo utrudnione przez panującą epidemię koronawirusa. Jak więc bezpiecznie zrobić zakupy?

Jak długo można przechowywać żywność?

Jak długo można przechowywać żywność? Ile razy zadałeś sobie to pytanie? Zaglądasz do spiżarni lub piwnicy, a tam... konfitury z etykietką "2008 rok" i nalewki "rocznik 2006". Nadają się jeszcze do spożycia czy już nie? Czas rozwiać wątpliwości.

Domowy płyn do odkażania: jak przygotować roztwór alkoholowy do dezynfekcji

Jak ustrzec się zarażenia bakteriami i wirusami? Regularnie myjąc i odkażając powierzchnie, których dotykamy. Kuchenne blaty, klamki i uchwyty, włączniki światła to potencjalne miejsca przenoszenia bakterii i wirusów. Do odkażania ich najlepszy jest roztwór alkoholu etylowy. Alkoholowy roztwór do dezynfekcji można przygotować samodzielnie. Jak przygotować płyn do odkażania? To proste z naszą instrukcją krok po kroku. 

Zapasy żywności na wojnę: jak przygotować się na klęskę żywiołową lub katastrofę

Wojna, klęska żywiołowa lub katastrofa to trudna sytuacja, która wymaga odpowiedniego przygotowania. Podczas działań wojennych należy liczyć się z ograniczeniami dostaw prądu oraz awariami sieci energetycznej. Często ustaje również dostawa wody z wodociągów. Również zaopatrzenie sklepów może być ograniczone lub wręcz uniemożliwione. Jak się przygotować na wypadek wojny, klęski żywiołowej lub katastrofy? Podpowiadamy i radzimy. 

Ile razy można odgrzewać resztki jedzenia? Jak bezpiecznie zużyć poświąteczne nadwyżki?

Ile razy można odgrzewać jedzenie? To kluczowe pytanie w czasach, gdy wszyscy dążymy do niemarnowania jedzenia i niewyrzucania nadwyżek do śmietnika. 

Jak wybrać pojemniki do przechowywania żywności?

Pojemniki do przechowywania żywności nadają się do trzymania zarówno w lodówce, jak i szafkach kuchennych. Można w nich przenosić żywność, w w niektórych także piec w piekarniku czy odgrzewać jedzenie w mikrofali. Które z pojemników nadają się do pieczenia, a które do przechowywania np. suchych składników w szafce?

Jak przechowywać żywność w lodówce? Czego nie trzymać w lodówce?

Odpowiednie przechowywanie jedzenia w lodówce ma wpływ na smak i zapach potraw, a ponadto sprawia, że produkty żywnościowe dłużej zachowują świeżość. Poznaj tajniki właściwego przechowywania żywności.  

Jak prawidłowo zamrażać żywność?

Mrożonki to nie tylko świetny sposób na szybką kuchnię. Zamrażanie to także najzdrowsza i najprostsza metoda konserwowania żywności. Zwłaszcza teraz, w szczycie sezonu na jesienne warzywa i owoce, warto na zimę zamrozić ich zapasy. Jak prawidłowo zamrażać żywność?  

Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe

Psuje się żywność źle przechowywana. Co to znaczy źle przechowywać? Co powoduje, że żywność się psuje? Istnieje kilka czynników negatywnie wpływających na przechowywanie żywności. Dlatego żywność musimy izolować, najlepiej w opakowaniach próżniowych. Pakowanie próżniowe jest zdrowe, oszczędne i modne.

Zasady zamrażania żywności: jak mrozić dania gotowe, mięso i ryby?

Zasady zamrażania żywności nie są niestety uniwersalne. Zupełnie inne obowiązują przy mrożeniu owoców i warzyw, inne w przypadku dań gotowych, a jeszcze inne przy mrożeniu ryb czy mięsa (z rozróżnieniem na mrożenie produktów surowych i już przyrządzonych). Jak powinno się mrozić i przechowywać mrożone mięso, ryby i dania gotowe, żeby nie straciły na swoich wartościach odżywczych, smaku i konsystencji?  

Strona 1 z 22