Ile czekolady jest w czekoladzie?

2022-07-06 14:41

Świat słodyczy zdominowany jest przez wszelkiego rodzaju czekolady i produkty z jej dodatkiem. Podstawowy podział jej różnych wersji obejmuje cztery rodzaje czekolad. Która z nich jest najzdrowsza? Sprawdź, jakie czekolady są najbardziej wartościowe.

czekolada.jpg
Autor: Shutterstock Czekolada - doskonałe źródło magnezu.

Spis treści

  1. Co kryje w sobie czekolada?
  2. Ile kakao jest w czekoladzie?
  3. Czekolada - wpływ na zdrowie
  4. Czekolada - działanie psychoaktywne
  5. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę (z umiarem)
  6. Zobacz nasze najlepsze przepisy na czekoladowe smakołyki

Co kryje w sobie czekolada?

Decydująca o przyporządkowaniu do poszczególnych rodzajów czekolady jest zawartość miazgi kakaowej, którą otrzymuje się podczas procesu fermentowania, prażenia, mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego. Do niej dodawany jest tłuszcz kakaowy lub cukierniczy, cukier oraz dodatki (np. bakalie).

Czekolada jest produktem wysokokalorycznym. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się:

554 kcal

6,7 g białka

34,3 g tłuszczu

1 mg cholesterolu

Najbardziej wartościowy rodzaj czekolady, czyli ten o zawartości ponad 70% kakao, jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby cierpiące na cukrzycę.

Ile kakao jest w czekoladzie?

Podstawowe rodzaje czekolady:

Gorzka Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej, tłuszcz kakaowy, niewiele cukru i często domieszkę wanilii. Jest uznawana za najbardziej wartościową czekoladę i najlepszą jakościowo.

Deserowa Ilość miazgi kakaowej waha się od 30 do 70%.

Mleczna Zawartość miazgi nie przekracza 50%, najczęściej wynosi 20%. Czekolada ta składa się ponadto z mleka i  tłuszczu kakaowego lub roślinnego, a zawartość cukru dochodzi do 50%. Dodawane są do niej sztuczne substancje smakowe.

Biała Nie zawiera miazgi kakaowej, oczekiwany smak uzyskuje się dzięki masłu kakaowemu. Pozostałe składniki to: cukier, mleko i wanilia.

W produktach czekoladopodobnych zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 7% całkowitej masy.

Czekolada - wpływ na zdrowie

Flawonidy - wywodzą się z rodziny polifenoli, hamują utlenianie cholesterolu LDL, przeciwdziałają nowotworowi piersi.

Fenyloetyloaminy (PEA) - endorfiny, tzw. hormony szczęścia produkowane w mózgu i rdzeniu kręgowym, które poprawiają nastrój i łagodzą ból.

Składniki mineralne - Mg, K, Ca, Mn, Cu, Zn, Fe

Uwaga - dzienna dawka czekolady nie powinna przekraczać 50 g.

Czekolada - działanie psychoaktywne

Kofeina - 5 -10 mg w tabliczce czekolady

Teobromina - pochodna ksantyny, alkaloid charakterystyczny dla czekolady, jego zawartość w gorzkim rodzaju tych słodyczy wynosi ok. 1%

Anandamid - psychoaktywny endokannabinoid

Uwaga - czekolada jest szkodliwa dla zwierząt, ponieważ ich żołądki nie są w stanie rozłożyć teobrominy. Pod żadnym pozorem nie wolno jej podawać kotom, psom, koniom oraz papugom, ponieważ grozi to zawałem serca zwierzęcia, krwotokiem, a nawet śmiercią.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę (z umiarem)

Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz nasze najlepsze przepisy na czekoladowe smakołyki