Ziemniaki z ogniska - jak je przygotować?

2016-09-16 15:51

Lato i jesień to sezon na ziemniaki pieczone w ognisku. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak wyjątkowy. Sprawdź, jak zrobić ziemniaki z ogniska.

ziemniaki-z-ogniska-jak-je-przygotowac.JPG
Autor: pixabay.com Przy ognisku można zarówno długo dyskutować, jak i przygotować wspaniałe przysmaki
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Ziemniaki nieodmiennie królują na polskim stole. Lubimy je pod wieloma postaciami – gotowane, pieczone, jako frytki, placki ziemniaczane, pyzy itd. Nic dziwnego – dobrze smakują, są sycące i nie zawierają tłuszczu. Latem i jesienią najlepsze są ziemniaki z ogniska, wyjątkowe ze względu na swój aromat i chrupką skórkę.

Jak przygotować ziemniaki z ogniska?

Pierwszym krokiem jest wybór ziemniaków – nie powinny być zbyt małe, ponieważ szybko się przypieką. Zbyt duże każą na siebie długo czekać. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki średniej wielkości.

Kluczem do sukcesu w pieczeniu ziemniaków w ognisku jest wybór momentu włożenia do paleniska. Jeśli włożymy je do żywego ognia, szybko się spalą. Umieszczone w stygnącym popiele będą surowe w środku nawet po długich godzinach. Najlepiej rozłożyć ziemniaki wokół ogniska, tak aby odległość pomiędzy bulwami a ogniem wynosiła około 10-15 cm.

Pieczenie ziemniaków w ognisku zajmuje około 1-1,5 godziny w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas pieczenia bulwy można kilkakrotnie obrócić, wtedy upieką się równomiernie. Gotowe pieczone ziemniaki kroimy na połówki, posypujemy solą oraz smarujemy masłem, którego smak możemy wzbogacić dodatkiem czosnku lub świeżych ziół.

Ziemniaki, kartofle, pyry... co ty o nich wiesz?
Pytanie 1 z 10
Ziemniaki pochodzą:
Ziemniaki