Ziemniaki nadal są jednym z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Jednak ziemniak ziemniakowi nierówny. Jedne nadają się do sałatek (z mniejszą ilością skrobi), inne na frytki czy kopytka (mączyste, bogate w skrobię). Oto krótka ściąga na temat najpopularniejszych odmian ziemniaków wraz z ich przeznaczeniem.
Popularne odmiany ziemniaków i ich przeznaczenie
Aster – puree i frytki, do smażenia i na placki ziemniaczane.
Bryza – puree, pyzy, kluski, do pieczenia i na placki ziemniaczane.
Impala – do sałatek, pieczenia, smażenia i gotowania ziemniaków w skórkach i bez.
Irga – do pieczenia i smażenia, odmiana świetna do gotowania ziemniaków w skórkach i bez.
Irys – to ziemniak uniwersalny - do gotowania, pieczenia, smażenia oraz na sałatki.
Jeśli nie wiesz, jakiej odmiany ziemniaki kupiłeś, możesz przeprowadzić prosty test na zawartość skrobi. Przetnij ziemniaka na pół i potrzyj obie połówki. Jeśli będą się lepić, to oznacza, że ziemniaki mają dużo skrobi i lepiej zrobić z nich kopytka, placki, frytki, puree lub dodać je do zupy. Gdy zaś się nie skleją, smaczniejsze będą w sałatce lub gotowane, podawane w całości jako dodatek do obiadu.