Zielona herbata - dlaczego trzeba ją pić? Niezwykłe właściwości i sposób przyrządzania zielonej herbaty
Zielona herbata zawiera przeciwutleniacze, witaminy A, B1, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk). Napój ten pozwala zachować młodość i chroni przed rakiem. Jakie jeszcze właściwości posiada zielona herbata?
Spis treści
Skąd pochodzi zielona herbata?
Zielona herbata uprawiana jest głównie w Chinach i Azji Wschodniej. Wytwarza się ją z pączków liściowych i młodych listków krzewu herbacianego (łac. Camellia Sinensis). Natychmiast po ich zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Herbata zielona nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zachowuje wiele cennych dla zdrowia składników. Zawiera przeciwutleniacze, witaminy A, B1, B2, C, E, K oraz wiele minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk).
Właściwości zielonej herbaty
reguluje procesy trawienne i usuwa uczucie przepełnionego żołądka po zbyt obfitym posiłku
przeciwdziała procesom starzenia
zmniejsza ryzyko zawału serca
obniża poziom cholesterolu we krwi
wzmacnia zęby, kości, chroni przed próchnicą
jest zalecana jako składnik profilaktyki nowotworowej
Zielona herbata - jak ją przyrządzić?
Zieloną herbatę zaparzamy wodą w temperaturze 60-90°C, nigdy wrzątkiem. Długość parzenia zależy od gatunku i rozdrobnienia liści - te bardziej rozdrobnione parzy się krócej niż te o dużych liściach. Jednakże maksymalny czas zaparzania to 3-4 minuty. Liście zielonej herbaty możemy wykorzystywać do przygotowywania naparu dwu-, a nawet trzykrotnie. Pierwsze parzenie daje nam napój o właściwościach pobudzających, z kolejnych otrzymujemy napar relaksacyjno-uspokajający.