Zalety jajek przepiórczych - jakie są?

2018-03-26 12:11 Marta Balko
Zalety jajek przepiórczych - jakie są?
Autor: thinkstockphotos.com Jaja przepiórcze mają mniej tłuszczu i więcej aminokwasów od jaj kurzych.

Jajka przepiórcze są zdrowsze od jajek kurzych, a przy tym bardzo smaczne. Trzykrotnie mniejsze, efektownie prezentują się na talerzu.

Jaja przepiórcze mają mniej tłuszczu i więcej aminokwasów od jaj kurzych. Zawierają bardzo dużo mikroelementów - wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu na tle innych produktów spożywczych. Są źródłem cennych witamin - A i tych z grupy B.

Ich zaletą jest to, że zazwyczaj nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. Można je podawać astmatykom, cukrzykom, chorym na nerki, wątrobę i anemię, Zalecane są w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu, wzmacniają także włosy i paznokcie. Regularnie jedzone działają jak afrodyzjak.

Jajka przepiórcze można przechowywać przez 30 dni, a w lodówce nawet do 3 miesięcy. Gotuje się je na miękko ok. 2 minut, na twardo ok. 5 minut. Co ważne, w przeciwieństwie do kurzych, wkładane do wrzątku nie pękają.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE