Zalety jajek przepiórczych - jakie są?
Jajka przepiórcze są zdrowsze od jajek kurzych, a przy tym bardzo smaczne. Trzykrotnie mniejsze, efektownie prezentują się na talerzu.
Jaja przepiórcze mają mniej tłuszczu i więcej aminokwasów od jaj kurzych. Zawierają bardzo dużo mikroelementów - wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu na tle innych produktów spożywczych. Są źródłem cennych witamin - A i tych z grupy B.
Ich zaletą jest to, że zazwyczaj nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. Można je podawać astmatykom, cukrzykom, chorym na nerki, wątrobę i anemię, Zalecane są w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu, wzmacniają także włosy i paznokcie. Regularnie jedzone działają jak afrodyzjak.
Jajka przepiórcze można przechowywać przez 30 dni, a w lodówce nawet do 3 miesięcy. Gotuje się je na miękko ok. 2 minut, na twardo ok. 5 minut. Co ważne, w przeciwieństwie do kurzych, wkładane do wrzątku nie pękają.