Wróć smakiem do 1879 roku. Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej zachwyca

2025-04-10 10:28

Mazurek to bez wątpienia jedno z dań, które musi znaleźć się na Wielkanocnym stole w Polsce. To jednak, jaki przepis wybierzemy, zależy wyłącznie od nas. A jest z czego wybierać. Obecnie przepisów na to ciasto jest całe mnóstwo. Ale może by się cofnąć w czasie i spróbować przepisu z 1879 roku?

Wróć smakiem do 1879 roku. Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej zachwyca
Autor: fot. Getty Images Wróć smakiem do 1879 roku. Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej zachwyca

Spis treści

  1. Składniki potrzebne na mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej
  2. Jak przygotować mazurek lukrowy? To nic trudnego
  3. Mazurek lukrowy w oryginalnym przepisie. Ciekawostka kulinarna
Przepis na ciasto - Mazurek czekoladowy

Przepyszny, słodki, delikatny i kruchy - taki powinien być mazurek. Niestety, często w to ciasto trzeba włożyć niemałą ilość pracy. Jednak w książce  "Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast" znalazł się przepis na mazurka lukrowego według Ćwierczakiewiczowej. Pochodzi on z 1879 roku i o dziwo jest mniej pracochłonny niż inne. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Składniki potrzebne na mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 żółtko
  • 400 g migdałów
  • 3 białka
  • 400 g cukru pudru
  • 0,5 cytryny

Podkreślamy jednak, że autorka w przepisie używała angielskich miar jak funty, garnce, kwaterki czy łut.

Jak przygotować mazurek lukrowy? To nic trudnego

Zaczynamy od przesiania mąki i dodania do niej zimnego masła.

Całość siekamy ostrym nożem.

Dodajemy cukier oraz żółtko.

Całość dobrze wyrabiamy.

Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę posypaną mąką.

Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.

Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy.

Migdały parzymy, obieramy i kroimy w paski - krok niepotrzebny jeśli kupiliśmy płatki migdałów.

Z białek, cukru pudru i cytryny ucieramy lukier. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera, ponieważ jest to dość ciężki i długi proces.

Migdały przekładamy do lukru i lekko mieszamy.

Lukier wykładamy na nasz gotowy spód.

Pieczemy pół godziny w 100 stopniach, a następnie zwiększamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.

Mazurek lukrowy w oryginalnym przepisie. Ciekawostka kulinarna

Jeśli chodzi o to jak przepis brzmiał w oryginalne podajemy go poniżej:

Zrobić kruche ciasto z funta mąki, pół funta masła, ćwierć funta cukru i jednego żółtka, wygnieść dobrze, rozwałkować, lub rozciągnąć na blachę, podsypaną mąką i upiec w letnim piecu. Gdy ciasto upieczone póki gorące, położyć na niem warstwę migdałów umięszanych z lukrem. Funt oparzonych, obranych i pokrajanych w paski migdałów wrzucić w utarty z trzech białek i funta bardzo miałkiego cukru lukier, wcisnąwszy w niego pół cytryny; lukier trze się bardzo długo, położyć grubą warstwę na ciasto i wstawić na 10 minut w zupełnie wolny piec

Mazurek ten nie jest ciężki do przygotowania. Wychodzi delikatny i kruchy, jednak trzeba wziąć poprawkę na fakt, że wyjdzie również bardzo słodki.