Wróć smakiem do 1879 roku. Mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej zachwyca
Mazurek to bez wątpienia jedno z dań, które musi znaleźć się na Wielkanocnym stole w Polsce. To jednak, jaki przepis wybierzemy, zależy wyłącznie od nas. A jest z czego wybierać. Obecnie przepisów na to ciasto jest całe mnóstwo. Ale może by się cofnąć w czasie i spróbować przepisu z 1879 roku?

Spis treści
- Składniki potrzebne na mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej
- Jak przygotować mazurek lukrowy? To nic trudnego
- Mazurek lukrowy w oryginalnym przepisie. Ciekawostka kulinarna
Przepyszny, słodki, delikatny i kruchy - taki powinien być mazurek. Niestety, często w to ciasto trzeba włożyć niemałą ilość pracy. Jednak w książce "Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów śpiżarnianych oraz pieczenia ciast" znalazł się przepis na mazurka lukrowego według Ćwierczakiewiczowej. Pochodzi on z 1879 roku i o dziwo jest mniej pracochłonny niż inne. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Składniki potrzebne na mazurek lukrowy wg Ćwierczakiewiczowej
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 400 g migdałów
- 3 białka
- 400 g cukru pudru
- 0,5 cytryny
Podkreślamy jednak, że autorka w przepisie używała angielskich miar jak funty, garnce, kwaterki czy łut.
Jak przygotować mazurek lukrowy? To nic trudnego
Zaczynamy od przesiania mąki i dodania do niej zimnego masła.
Całość siekamy ostrym nożem.
Dodajemy cukier oraz żółtko.
Całość dobrze wyrabiamy.
Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę posypaną mąką.
Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy.
Migdały parzymy, obieramy i kroimy w paski - krok niepotrzebny jeśli kupiliśmy płatki migdałów.
Z białek, cukru pudru i cytryny ucieramy lukier. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera, ponieważ jest to dość ciężki i długi proces.
Migdały przekładamy do lukru i lekko mieszamy.
Lukier wykładamy na nasz gotowy spód.
Pieczemy pół godziny w 100 stopniach, a następnie zwiększamy do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Mazurek lukrowy w oryginalnym przepisie. Ciekawostka kulinarna
Jeśli chodzi o to jak przepis brzmiał w oryginalne podajemy go poniżej:
Zrobić kruche ciasto z funta mąki, pół funta masła, ćwierć funta cukru i jednego żółtka, wygnieść dobrze, rozwałkować, lub rozciągnąć na blachę, podsypaną mąką i upiec w letnim piecu. Gdy ciasto upieczone póki gorące, położyć na niem warstwę migdałów umięszanych z lukrem. Funt oparzonych, obranych i pokrajanych w paski migdałów wrzucić w utarty z trzech białek i funta bardzo miałkiego cukru lukier, wcisnąwszy w niego pół cytryny; lukier trze się bardzo długo, położyć grubą warstwę na ciasto i wstawić na 10 minut w zupełnie wolny piec
Mazurek ten nie jest ciężki do przygotowania. Wychodzi delikatny i kruchy, jednak trzeba wziąć poprawkę na fakt, że wyjdzie również bardzo słodki.