Wpadki kulinarne: jak uratować dania "po przejściach"

2017-04-19 18:08

Kulinarne wpadki zdarzają się nawet mistrzom, ale tylko prawdziwy kuchenny wirtuoz wie, jak sobie z nimi poradzić. Oto kilka sprawdzonych sposobów na uratowanie dań, które nie wyszły jak należy.

Wpadki kulinarne: jak uratować dania po przejściach
Autor: Shutterstock Każdy gotujący zaliczył kulinarne wpadki - nie wszystkie sytuacje są jednak bez wyjścia.

Spis treści

  1. Grudki w sosie - jak sobie z nimi poradzić?
  2. Jak usunąć nadmiar tłuszczu?
  3. Jak uratować przesoloną potrawę?
  4. Rozwarstwiony majonez: co zrobić?

Grudki w sosie - jak sobie z nimi poradzić?

Cała kuchnia zapełnia się aromatycznym zapachem duszonego mięsa. Goście wpadną za 20 min - kończymy właśnie przyrządzenie sosu. Wsypujemy mąkę... I co to?! Nasze dzieło zamienia się w gęsty płyn z pływającymi mącznymi grudkami. Na szczęście pozbycie się ich jest szybkie i bardzo łatwe. Wystarczy przelać cały sos do blendera i miksować go do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Taki sam efekt uzyskamy przecierając go przez sito.

Jak usunąć nadmiar tłuszczu?

W czasach morderczych diet i przesadnego dbania o figurę, zbyt tłuste potrawy są dla większości kobiet i mężczyzn nie do zaakceptowania. Tym bardziej jeśli na podanym przed chwila gulaszu widzą pływające wielkie tłuste oka. Aby nie psuć uczty można je zlikwidować kładąc na potrawie zwykły kuchenny ręcznik jednorazowy. Papier pięknie wchłonie nadmiar tłuszczu. W razie potrzeby czynność można powtórzyć.

Jak uratować przesoloną potrawę?

Zupa znowu była za słona? Z pewnością to już ostatni raz, gdyż teraz każdy będzie wiedział, że nadmiar soli z potrawy można w łatwością usunąć wrzucając surowego ziemniaka i gotując całość przez około 10 min. Należy tylko pamiętać, że taki kartofel nie nadaje się do jedzenia. Sól z zupy lub sosu wciąganie także chleb. Można również dodać trochę pomidorów w puszce lub śmietanę.

Rozwarstwiony majonez: co zrobić?

Choć niewiele osób ukręca w tych czasach domowy majonez, wiadomo, że nie ma lepszego dodatku do potraw. Nie jest także tajemnicą, że często podczas ubijania lubi się rozwarstwić. Aby pozbyć się tego problemu, należy w miseczce utrzeć żółtko jajka. Potem powoli dodawać do niego majonez jednocześnie miksując całość, aż do momentu zgęstnienia masy.