Witaminy B9 i B11 - w jakich produktach spożywczych się znajdują?
Witaminy B9 i B11 są rozpuszczalne w wodzie. Zamiast dostarczać je organizmowi w postaci fabrykantów, warto zadbać o to, aby stały się składnikami codziennej diety. W jakich produktach znajdują się witaminy B9 i B11?
Spis treści
Witaminy B9 i B11 (kwas foliowy)
Znajdziemy je w:
liściastych warzywach, szczególnie zielonolistnych (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafiory, brukselka)
pomidorach
grochu
fasoli
soczewicy
soi
burakach
orzechach
słoneczniku
drożdżach piwnych
wątrobie
żółtku jajka
pszenicy
pomarańczach
bananach
awokado
Witaminy B9 i B11 - niedobór
Brak witaminy B9/B11 skutkuje: zahamowaniem wzrostu i odbudowy komórek w organizmie, małą ilością czerwonych ciałek we krwi, tzw. anemią megaloblastyczną (makrocytową), uczuciem przemęczenia i kłopotami z koncentracją, stanami niepokoju, lęku, depresją, nadmierną drażliwością, bezsennością, problemami z pamięcią, zaburzeniami w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych, biegunkami, zmniejszonym apetytem, obniżoną masą ciała, stanami zapalnymi języka oraz błony śluzowej warg, bólami głowy, kołataniem serca, przedwczesną siwizną, u dzieci i młodzieży - zahamowaniem wzrostu.
Witaminy B9 i B11 - właściwości
Witamina B9/B11 odpowiada w naszym organizmie za: regulację wzrostu i funkcjonowania komórek, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym, zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego - wątroby, żołądka i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek, chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).