Wino z dyni: przepis na wino dyniowe

2017-10-17 16:29

Wino z dyni to pomysł na nietypowe wykorzystanie dyni - nie tylko  jako składnika zupy czy zapiekanki. Inne przetwory z dyni są oczywiście smakowite, ale gdy urodzaj na dynię - zrób z niej wino!

jak-zrobic-wino-z-dyni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Nie tylko winogrona nadają się na wino - można je zrobić z jabłek, jarzębiny czy pożywnej jesiennej dyni

Jeśli dynia obrodziła i nie bardzo wiadomo, co zrobić z wielkimi owocami, warto przygotować dyniowe wino. Co prawda nie każdy lubi specyficzny zapach i smak tego napoju, dlatego na początek najlepiej przyrządzić niezbyt dużą ilość wina. Proponowane proporcje dotyczą nastawu z jednej, słusznych rozmiarów bani o wadze około 10 kilogramów. Dynię obiera się ze skóry, usuwa nasiona z wnętrza i pozostałości łodygi. Tasakiem albo solidnym nożem rozdrabniamy dynię, siekając na możliwie małe kawałki. Można też przemielić dyniowy miąższ w malakserze. Dyniową masę umieszczamy w naczyniu fermentacyjnym, zalewamy syropem przygotowanym z 2,5 kg cukru i 3 litrów wody. Do tego dodajemy matkę drożdżową. Najlepiej też dodać pektoenzym, inaczej trudno będzie uzyskać klarowny płyn.

Dynia sama w sobie ma za mało kwasów i garbników, by można z niej było uzyskać pełnowartościowe i trwałe wino. Nastaw trzeba więc uzupełnić, dodając sok z pięciu dużych cytryn i miazgę z kilograma cierpkich dzikich gruszek albo przemrożonej przez kilka dni jarzębiny. 

Fermentacja w miazdze trwa w zależności od temperatury tydzień do dziesięciu dni. Po tym czasie wino cedzimy, odciskamy miąższ, a uzyskany płyn zostawiamy do fermentacji w balonie opatrzonym rurką fermentacyjną. Dolewamy syrop przygotowany z 2,5 kg cukru i 3 litrów wody. Po zakończeniu fermentacji wino odciągamy znad osadu, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Musi leżakować przynajmniej pół roku. 

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE