Udane wypieki - 10 przydatnych porad

2016-11-13 11:19

Udane wypieki to marzenie każdego kucharza! Chcesz cieszyć się z dobrze upieczonego, smacznego ciasta? Skorzystaj z naszego poradnika, który pomoże ci przygotować wspaniałe desery. Z uśmiechem na ustach.

10 przydatnych porad na udane wypieki
Autor: Archiwum Udane ciasto? Nic prostszego. Wystarczy, że będziesz robić je zgodnie z przepisem i zapoznasz się z naszym poradnikiem!

Udane ciasto - jak je zrobić? W pieczeniu najważniejsza jest precyzja. Specjaliści podkreślają, że zawsze należy postępować zgodnie z kolejnymi punktami przepisu. W przypadku pieczenia ciast nie ma miejsca na improwizację! Jeśli przymkniesz oko na szczegóły, możesz spodziewać się przykrej niespodzianki po otwarciu piekarnika... Istnieje wiele praktycznych wskazówek, które pomogą ci w przygotowaniu wspaniałych wypieków. Oto najważniejsze z nich:

1. Mąkę do ciasta zawsze należy przesiewać. Dzięki temu będziesz mieć większą szansę na uniknięcie zakalca, a ciasto będzie bardziej puszyste.

2. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników. Uchroni cię to przed nierównomiernym upieczeniem ciasta.

3. Foremki i formy do pieczenia trzeba zawsze smarować tłuszczem. Solidne wysmarowanie formy do pieczenia pozwoli ci bez problemu wyjąć deser po upieczeniu.

4. Gdy foremka jest już posmarowana, pamiętaj, by obsypać ją tartą bułką (można też użyć specjalnego papieru).

5. Jajka trzeba najpierw umyć i wbijać pojedynczo do naczynia innego niż to, w którym znajduje się reszta składników. Wbijając jajka do oddzielnego naczynia, a dopiero potem do ciasta, unikniesz ryzyka zanieczyszczenia wypieku, jeśli jajko okaże się zepsute. Ale to nie wszystko. Skorupka jajka to siedlisko zarazków. Gdy rozbijamy jajko, zawsze dochodzi do kontaktu skorupki z jego zwartością. Zatem przed rozbiciem jajka - koniecznie umyj je dokładnie pod strumieniem bieżącej wody.

6. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

7. Sernik należy zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia. W przeciwnym razie straci on lekką, puszystą konsystencję.

8. Aby piana lepiej się ubiła, pamiętaj, by dodać do białek szczyptę soli.

9. Kruche ciasto przed pieczeniem nakłuj widelcem w kilku miejscach. To ważne, by ciasto było idealnie wypieczone.

10. Jeżeli podczas przygotowania kremu zważy się masa, podgrzej ją lekko, cały czas mieszając.