Tomek Strzelczyk przypomniał mi o tym tanim daniu. Jego chleb w jajku to mistrzostwo świata
Chleb w jajku był kiedyś popularnym daniem, które często gościło w polskich domach. Z biegiem lat zostało zapomniane, ale powoli wraca na nasze talerze. O chlebie w jajku właśnie przypomniał Tomek Strzelczyk, który pokazał swój autorski przepis. Sekretem jego receptury jest jedna czynność. Zobaczcie, jak Tomek Strzelczyk robi najlepszy chleb w jajku.

Spis treści
- Co się dodaje do chleba w jajku?
- Jak zrobić dobry chleb w jajku?
- Jak podawać chleb w jajku?
- Chleb w jajku – przepis Tomka Strzelczyka
Co się dodaje do chleba w jajku?
Tomek Strzelczyk opublikował swój sprawdzony przepis na wyśmienity chleb w jajku. Robi go z kilku prostych i tanich produktów. Lista jest więc krótka, a wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można kupić bez względu na porę roku. Są dostępne nawet w małych sklepach osiedlowych. Najlepiej sprawdzi się czerstwy chleb. Zamiast go wyrzucać, można zrobić z niego pyszne i chrupiące kromki w jajku.
Jakie produkty są niezbędne, aby zrobić chleb w jajku Tomka Strzelczyka? Oprócz tytułowych składników, czyli chleba pokrojonego na kromki i jajek, potrzebne jest mleko i masło klarowane do smażenia. Smak chleba w jajku podkręca starty żółty ser, szczypiorek i przyprawy, takie jak sól, świeżo zmielony czarny pieprz i gałka muszkatołowa.
Jak zrobić dobry chleb w jajku?
Pyszny i cudownie chrupiący chleb w jajku można zrobić według przepisu Tomka Strzelczyka. Jego receptura jest prosta i nie wymaga dużo czasu. To świetna lekcja dla osób, które dopiero uczą się, jak gotować w domu. Z tym przepisem danie na pewno się uda i będzie smakować rewelacyjnie.
Jak Tomek Strzelczyk robi chleb w jajku? Najpierw przygotowuje mieszankę z jajek, mleka i przypraw. Namacza w niej chleb, a potem krótko obsmaża na patelni na maśle klarowanym. Tomek przekłada chleb na blachę i zalewa mieszanką jajeczną. Kromki posypuje startym żółtym serem i szczypiorkiem. Na koniec krótko zapieka w piekarniku, aby ser się roztopił. Ten prosty trik sprawia, że chleb w jajku staje się chrupiący i nabiera pysznego smaku.
Jak podawać chleb w jajku?
Przygotowany według przepisu Tomka Strzelczyka chleb w jajku to pomysł na śniadanie na ciepło, które nasyci i doda energii. Do chleba w jajku można podać różne dodatki, które podkręcą jego smak i sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej sycące.
Z czym podawać chleb w jajku? Chleb w jajku można podawać z chrupiącym boczkiem lub zapiec z szynką. Pysznie komponuje się z plasterkami awokado czy wędzonym łososiem. Warto pamiętać o świeżych sezonowych warzywach jak pomidory i ogórki. Smacznym dodatkiem są także sosy takie jak ketchup, majonezowy, holenderski czy jogurtowy wzbogacony świeżymi ziołami.
Chleb w jajku – przepis Tomka Strzelczyka
Składniki:
- kilka kromek chleba
- 2-3 jajka
- 1 łyżka mleka
- starty żółty ser
- posiekany szczypiorek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski wbić jajka i wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Roztrzepać widelcem.
2. Do miski włożyć kromki chleba i odstawić na kilka chwil.
3. Na patelni roztopić masło klarowane i smażyć na nim kromki chleba z obu stron.
4. Podsmażony chleba przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić w nich nieduże wgłębienia i wlać pozostałą masę jajeczną. Posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem.
5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec kilka minut, aż ser się roztopi i nabierze rumianego koloru.
6. Podawać na śniadanie, kolację lub jako przekąskę.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne śniadania, które z łatwością możesz zrobić w domu. Poniżej znajdziesz także quiz o śniadaniach w PRL-u.
