Szczawy – mineralne wody szczawowe: czym są? Kto powinien je pić?
Szczawy – wody mineralne – pomagają w leczeniu niektórych schorzeń. Zalecane są przy chorobach górnych dróg oddechowych, układu trawiennego, moczowego, krążenia i przy kłopotach z przemianą materii. Sprawdź, jakie są rodzaje szczawów i kiedy należy je przyjmować.
Spis treści
Szczawy - czym są
Szczawy są to wody mineralne, które zawierają powyżej 1 grama wolnego tlenku węgla w 1 decymetrze sześciennym wody. Wsiąkając w podłoże, napotykają wyziewy tlenku węgla i nasycając się nimi, stają się aktywne chemicznie i rozpuszczają skały, dzięki czemu mineralizują się.
Szczawy występują głównie w Karpatach i Sudetach. Uzdrowiska serwujące te szczególne wody mineralne to m.in.
Czerniawa Zdrój
Duszniki Zdrój
Krynica
Kudowa Zdrój
Muszyna
Piwniczna
Szczawnica
Żegiestów
Szczawy - rodzaje
W zależności od składu można wyróżnić szczawy wodorowęglanowe, sodowe, jodkowe i bromowe. Są one bogate w sole mineralne oraz mikroelementy. Np. w Szczawnicy do najbardziej znanych szczaw należą m.in. wody ze źródeł:
Stefan - zalecana przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i nieżytach żołądka
Jan - zalecana przy schorzeniach górnych dróg oddechowych i nadkwasocie żołądka
Helena - polecana przy chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy
Szczawy - na co pomagają
Szczawy wykorzystywane są przede wszystkim do picia i inhalacji, rzadziej do kąpieli. Używa się ich podczas schorzeń: dróg oddechowych, nieżytach żołądka, skazie moczowej, miażdżycy tętnic. Dobrze wpływają na osoby z wysokim poziomem cholesterolu oraz ze stwierdzoną osteoporozą.