Susz jajeczny - jak się go robi i do czego jest stosowany w przemyśle spożywczym?

2016-09-02 13:08

Kolejna afera spożywcza w Polsce przyniosła informacje o fałszowanym suszu jajecznym, który zawierał śladowe ilości jajka. Właściciele jednej z firm zastąpili jajka suszem z ryb, wapniem i kurkumą. Sprawdź, jak robi się susz z jajka i gdzie jest używany? A także, czy sfałszowany susz jajeczny może być szkodliwy?

Jak robi się susz jajeczny i do czego jest stosowany w przemyśle spożywczym?
Autor: pixabay.com Susz z jajek.

Spis treści

  1. Na czym polega fałszowanie suszu jajecznego
  2. Jak robi się susz z jajek
  3. Do czego używa się suszu z jajek

Na czym polega fałszowanie suszu jajecznego

Nielegalne fałszowanie składników suszu polega na dodawaniu do tego produktu suszu z ryby, który zapewnia odpowiedni zapach, wapnia, dba o odpowiednią strukturę oraz kurkumy, która nadaje produktowi kolor. Takie działania są jednak nielegalne i dodatkowo, jak wykazały badania przeprowadzone w jednej z firm, sfałszowany susz z jaj może być rakotwórczy.

Jak robi się susz z jajek

Jaja do suszu przetwarzane są w ogromnej komorze suszarniczej ze stożkowym dnem. Suszenie odbywa się za pomocą gorącego powietrza. Na końcu tego procesu cały proszek jest wypychany z komory suszarniczej pneumatycznie.Podczas tworzenia różnych rodzajów suszu z jajka niezwykle ważny jest staranny dobór poszczególnych części procesu. Podczas produkcji ważna jest także niezwykle szczegółowa kontrola etapów suszenia, czyli sprawdzanie, czy:

ilość wody i cząsteczek stałych w przetworzonym proszku jest odpowiednia

przetwarzany produkt ma odpowiednią gęstość

przetwarzany proszek ma odpowiedni kolor

warunki wypiekania i spieniania są odpowiednie

Do czego używa się suszu z jajek

proszek jajeczny używany jest przy produkcji makaronów oraz pieczywa cukierniczego

susz żółtkowy solony dodaje się do wyrobu majonezu

susz żółtkowy konserwowany cukrem używany jest do wyrobu ciast

susz białka stosuje się do wyrobów farmaceutycznych

Oczywiście wszystkie wymienione powyżej rodzaje suszu używane są do produkcji artykułów spożywczych, których składnikiem jest jajko. W przeciwieństwie do jajek, susz ma dłuższą datę ważności i stąd właśnie wynika jego praktyczność.